Польща хоче передати Україні досвід збереження національної ідентичності в умовах інтеграційних процесів у Європі

Єва Поштар Варшава, 25 березня 2008 – Польські журналісти мають намір познайомити якнайширше коло українців із життям у Європейському Союзі. Нещодавно вони почали друкувати на сайті спілки журналістів огляд польської преси українською мовою. А незабаром планують проводити «круглі столи», на яких обговорюватимуть ті питання, з якими полякам довелося зіштовхнутися після вступу до ЄС. Зокрема, темою одного з «круглих столів» має стати національна ідентичність європейців.
Ініціатором інформаційних проектів є Фонд Прес-Центр для країн Центральної та Східної Європи. 18 років тому його заснувала Спілка польських журналістів. Головне завдання фонду – сприяти демократичним змінам на інформаційних теренах країн Східної Європи.

Упродовж останніх років Фонд провів цілу низку тренінгів та семінарів, учасниками яких були журналісти з Білорусі, Росії та України.

Найновіший проект фонду має на меті передати досвід поляків після входження їхньої країни до Євросоюзу, зазначає голова Фонду Стефан Братковський.

«За круглим столом хочемо пропонувати інтелектуальним кругам України та Польщі дискусію про збереження національної ідентичності в умовах інтеграційних процесів, що проходять в Європі. Ми будемо мати на увазі те, що інтеграція України до європейських структур проходитиме скоро, можливо, у перспективі найближчих років», – зауважив Стефан Братковський.

«Це історичний шлях, який пройшло багато європейських народів»

Польські інтелектуали свідомі того, що в Україні зараз іде формування національної свідомості. Однак, чи європейська інтеграція, зокрема членство у Євросоюзі, не суперечить ідеї національного відродження?

Стефан Братковський: «Це історичний шлях, який пройшло багато європейських народів. Серед них є такі, що свою національну ідентичність були змушені відроджувати з нуля. Хай зразком буде Ірландія. Цей феномен започаткувало членство цієї країни у Євросоюзі... Є від кого набирати досвіду. Сподіваюсь, що наш круглий стіл буде корисним для цього».

Пан Братковський переконаний у тому, що українсько-польський круглий стіл започаткує тісніші відносини пересічних громадян. Взаємопізнанню поляків та українців має сприяти інший проект Фонду, що має на меті поширення інформаційного простору. Співробітники Фонду кожного тижня українською мовою готують огляд польської преси. Це для того, щоб якнайбільше коло людей з України, навіть тих, що не володіє польською мовою, змогли довідатись про те, що зараз відбувається у Польщі.

Кожен користувач інтернет-мережі може зайти на сайт: www.fcp.edu.pl/przeglad-prasy/po-ukrainsku/