На Прикарпатті серед сільських голів є і полковник міліції

Галина Добош Івано-Франківщина, 26 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сільський голова села Старий Лисець Тисменицького району Анатолій Лущак – полковник міліції, кандидат наук, майстер спорту з боротьби самбо. Два роки на цій посаді – і не жалкує. Встиг уже чимало зробити. Згідно із законодавством, при виборній посаді зберігається вислуга на міліцейській службі, нещодавно отримав звання полковника.
Для 41-річного Анатолія Лущала кар’єра розпочиналася зі спорту, а власне господарство – зі свиней. Був чемпіоном України і призером різних турнірів з самбо, очолював кафедру фізичної підготовки і спорту Прикарпатського юридичного інституту Львівського державного університету внутрішніх справ, захистив кандидатську дисертацію, згодом став проректором цього навчального закладу.

Із рідного села, а це 8 кілометрів від Івано-Франківська, нікуди не переїжджав. За два роки з дружиною Галею збудували хату – завдяки тому, що вирощували свиней, було їх і до 50. Зараз господарство значно менше, живність тримають «для себе», є корова, яку при потребі чоловік може сам видоїти.

За спортивною термінологією, взяти новий бар''єр

Для багатьох було несподіваним рішення Анатолія балотуватися на сільського голову з поважної посади доцента, проректора. Для нього ж це був свідомий крок.

«Ще попередні скликання коли були, я вагався, чи не піти на голову. Жив у селі, бачив село. Хотілось ще щось пробувати робити. Є енергія, нове дихання, нові можливості і нове поле діяльності», – розповів Анатолій Лущак.

Він жартує, що за електоральну підтримку не переживав – і він, і дружина з багатодітних родин, де було шестеро-семеро дітей, і всі живуть у селі. На виборах переміг із відчутним відривом, хоч і «мент». На перших порах його так і називали.

Місцева жителька, недалека сусідка Анна Костюк згадує: «То зразу таке говорили: «Йой, кого кладуть на голову?». Та то було зразу. А потім унормувалося. Я навіть не можу вам передати, що за людина. Знаю його від маленького... Я з його мамою пропрацювала ціле своє життя».

І шериф, і редактор, і пожежник

Старий Лисець – село велике, 4 тисячі мешканців. У гарному місці – трохи збоку від траси, неподалік ліс, річка. Саме з очищення берегів Бистриці від сміття розпочав Анатолій Лущак головування. При виконкомі створили комунгосп. Щосуботи два трактори їздять у долішній і горішній куток села і збирають сміття. З двора за це платять 5 гривень. Вночі село освітлене – не у всіх містах так.

Безплатно в кожний дім іде газета «Рідне село», видали вже 11 номерів. Задумували як щоквартальну, а видають щомісяця. Пишуть про події з життя села і про цікавих людей, про рішення сесії і вітання. Товариш Анатолія ще по юридичному університету Ігор Голинський допомагає видавати часопис.

Ігор Голинський: «Людям потрібна ця газета. Коли буде наступний номер, люди питають. Які події відбуваються в селі – це все відображається. Я думаю, стимул є і для голови сільської рад., і для громади, і для депутатів. Свого роду літопис села. Люди зберігають, навіть роблять підшивки цієї газети».

Три місяці тому створили в селі пожежну охорону, є пожежна машина, 8 осіб на бойовому чергуванні. Вже сім разів виїжджали на виклики, бувало, і в сусідні села. Сільського голову називають головним пожежником, як і шерифом. Він же каже, що охорона правопорядку і порядку взагалі – то його функціональні обов’язки. І додає: разом із громадою.

Анатолій Лущак: «Зараз такий період, що обертання до самоврядування, бачу, є. Раніше, це затягнулося ще з часів Союзу, формалізм був, у нас брали депутатів для того, щоб руки піднімали. Сьогодні вже люди розуміють, що від самоврядування, від депутата залежить доля регіону, доля населеного пункту. Йде визрівання громади до самоуправління собою».

Є в Старому Лисці і своя перукарня, і майстерня з ремонту взуття. Завершують ремонт Будинку культури. Хочуть у нове приміщення переводити фельдшерсько-акушерський пункт. Готують свято до 50-річчя місцевої футбольної команди. Кращі учні школи, де вчиться майже півтисячі дітей, від сільради отримують стипендії. Сільський голова Анатолій Лущак вірить, що його рідне село має гарні перспективи.