Україна не повинна бойкотувати Олімпіаду в Пекіні, вважає віце-президент НОК Валерій Борзов

Леся Бакалець Київ, 10 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європарламент закликав лідерів країн Євросоюзу бойкотувати церемонію відкриття Олімпіади в Пекіні, якщо Китай не розпочне переговори з духовним лідером Тибету. Таким чином Євросоюз прагне підтримати тибетців, протести яких жорстоко придушив Китай. А якою має бути позиція України? Із цим запитанням Радіо Свобода звернулося до віце-президента Національного Олімпійського комітету, прославленого бігуна, дворазового олімпійського чемпіона Валерія Борзова.
Валерій Борзов
(noc-ukr.org)
Р. С.: Пане Борзов, як Ви особисто оцінюєте ситуацію, що склалася навколо пекінської Олімпіади?

В. Б.: Існує певна проблема політичного характеру між Тибетом та офіційним Китаєм, що не має ніякого стосунку до олімпійського руху. Тому що політичних подій у різних точках світу достатньо, але навіщо пов’язувати це з Олімпіадою? А пов’язують, починаючи з 1972 року, щоб використати популярність олімпізму. До цього я ставлюсь негативно, тому що олімпійські ігри не можна використовувати в політичних цілях. Для цього, мабуть, існують, інші методи висловлення протестів.

Р. С.: Але кілька європейських лідерів, включно з канцлером Німеччини та прем’єром Великої Британії, вже вирішили не їхати на церемонію до Пекіна.

В. Б.: Те, що окремі політики заявляють про те, що вони не будуть брати участі у відкритті Олімпійських ігор, – та будь ласка, ігри все одно відкриються.

Р. С.: Якщо хтось з українських спортсменів висловить бажання бойкотувати церемонію відкриття, чи НОК дозволить їм це зробити?

В. Б.: У нас свобода політичних, релігійних та інших переконань. Кожна особа може особисто заявляти про свою позицію. Але в Статуті національного олімпійського комітету є фактично заборона використання якихось політичних впливів у межах олімпійського руху.

Р. С.: Чи вся офіційна делегація якоїсь країни-учасниці може бойкотувати відкриття Олімпіади?

В. Б.: Це одне з порушень Олімпійської хартії, тому що країна, яка приїхала на Олімпійські ігри, має взяти участь у параді відкриття. Обов’язково має взяти учать. Якщо ж країна відмовляється, то це справді може розглядатися як певний протест. Але протест проти чого? Якщо Олімпійського руху – зрозуміло, а якщо політичних подій, то статутами це заборонено.

Р. С.: Чи означає це, що міжнародний олімпійський комітет може вдатися до санкцій стосовно такої держави?

В. Б.: Розгляд цього питання може бути на організаційному комітеті або на виконавчому комітеті Міжнародного олімпійського комітету з приводу такого кроку.