Президент називає парламентську конституційну комісію авантюрною і хоче затверджувати Конституцію на референдумі

«Ця дорога злочинна, ми вже нею пройшли, і я переконаний, що ті спроби знову завести ТСК в парламент – це авантюрні спроби, які не мають жодної перспективи. Я абсолютно в цьому спокійний. Ця авантюра більше вже не пройде», – сказав Віктор Ющенко. Він переконаний, що єдиним правильним шляхом напрацювання нової редакції Конституції є робота через Національну конституційну раду. Президент окремо відзначив важливість конструктивної участі у конституційному процесі Верховної Ради і необхідність, на його думку, референдуму.

Він переконаний, що єдиним правильним шляхом напрацювання нової редакції Конституції є робота через Національну конституційну раду.

Натомість Віктор Ющенко на щоквартальній прес-конференції в четвер у Києві скритикував намагання протягнути новий варіант Основного Закону через створення в парламенті тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань підготовки і опрацювання проекту змін до Конституції.

На думку Ющенка, варіант із удосконаленням Конституції через ТСК фактично означатиме намагання знову змінювати Основний Закон за спиною людей, як це вже зробили в 2004 році.

«Ця дорога злочинна, ми вже нею пройшли, і я переконаний, що ті спроби знову завести ТСК в парламент – це авантюрні спроби, які не мають жодної перспективи. Я абсолютно в цьому спокійний. Ця авантюра більше вже не пройде», – сказав Ющенко.

Натомість, переконаний голова держави, конституційна реформа повинна відбуватися таким чином: Національна конституційна рада повинна працювати над проектом концепції нової редакції Конституції, і в її діяльності мають брати участь політики, судді Конституційного Суду, фахівці з конституційного права, правозахисники й інші фахівці.

Потім, вважає Ющенко, потрібно провести громадські слухання, після яких Президент подає законопроект до парламенту як невідкладний.

За його словами, після цього в парламенті можна створювати тимчасову комісію, і проект має розглядатися в порядку, встановленому Основним Законом.

Парламент, за словами голови держави, має ухвалити цей проект 226 голосами й надіслати до Конституційного Суду для висновку. Після цього проект Конституції може бути затверджений у парламенті 300 голосами.

«А ми звертаємося до народу – благословіть, будь ласка, або на опитувальному референдумі, або на конституційному», – сказав Ющенко.

Президент наголосив, що підставою для створення ТСК зі внесення змін до Конституції є реєстрація в парламенті проекту закону про внесення змін і доповнень до Конституції. Ющенко закликав ініціаторів створення такої комісії надати розроблений ними документ.

Президент окремо відзначив важливість конструктивної участі у конституційному процесі Верховної Ради і необхідність, на його думку, референдуму.

«Робити Конституцію без парламенту, я переконаний, – це неправильний і політичний і тактичний хід. Нам треба поважати демократичний парламентський інститут. З іншого боку ми не можемо сьогодні ігнорувати, як це було в 2004 році, населення, виборців. Тому відповідний референдум, процедура діалогу з населенням повинна бути зроблена», – заявив Президент.

Матеріали до теми:

• Україна не готова до парламентської республіки, вважає Віктор Ющенко • Президент має намір ветувати можливий закон про обрання мера Києва у два тури • Віктор Ющенко може знову зупинити земельні аукціони, не віддасть голову Фонду держмайна і своєю критикою дасть урядові крила • Віктор Ющенко хоче влаштувати перший візит наступного Президента Росії саме в Україну