Які ролі обрали собі головні претенденти на посаду столичного мера? Коли українці самі зможуть обирати, яке кіно їм дивитися? Яка хвороба чатує на світ, і як в Україні можна їй протистояти? (Огляд преси)

Ірина Біла Київ, 25 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Порівнюючи особистісні якості головних претендентів на посаду столичного мера, вже зараз можна зрозуміти, що чекає на киян в разі їх обрання, наголошують «Київські відомості». Найбільші шанси на перемогу, як пише видання, мають Черновецький, Кличко та Турчинов. Якщо чинний мер грає такого собі «дивака», а Кличко виглядає в ролі українського Шварценегера, то Турчинова видання представляє як бездоганного управлінця і господарника, головна вада якого те, що він пізно вступив у виборчі перегони. Стаття називається «Троє зі скриньки».
А ось «Газета по-київськи» пропонує розлоге інтерв’ю з іншим кандидатом на посаду столичного голови – Миколою Катеринчуком.

А ще «Газета по-київськи» коментує обрання племінниці одного із замів столичного голови – Ірини Журавської «Міс Україною-2008». Хто б сумнівався, іронізує видання. І пропонує фото кандидаток, які, за версією видання, були більш достойні приміряти корону переможниці конкурсу краси.

Доки не візьмемо власний кіноринок у свої руки, ніхто не буде робити з нас культурних глядачів, вважає Богдан Батрух, засновник першої в Україні мережі комерційних кінотеатрів «Кіно Палац». В «Газеті по-українськи» він наголошує, що українці самі можуть обирати, яке – американське, польське, іспанське чи французьке– кіно дивитися. А не задовольнятися тими фільмами, що Україні продала Москва . Матеріал називається «У серпні українська мова в кінотеатрах уже нікого не шокуватиме».

Вивчивши досвід попередників, новий склад МОЗ склав власну стратегію переходу України на обов’язкове державне медичне страхування. Як нагадує «Газета 24», вже 12-ту за роки незалежності. Якщо цього разу все вдасться, зазначають газетярі, то вже в 2009 р. українці будуть самі платити за своє здоров’я. Стаття так і називається «Хворітимемо за свій рахунок».

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров''я, до 2015 року психічні захворювання, особливо депресія, за кількістю посідатимуть друге місце у світі після серцево-судинних захворювань. «Якщо ми не почнемо займатися лікуванням психічних захворювань серйозно, то вимремо, як мамонти», – попереджає читачів газети «Голос України» директор з міжнародних питань Української асоціації психіатрів Тіна Берадзе. І наголошує на необхідності якомога швидше ухвалити в Україні національну програму з психіатрії.