Парламентська дуель Президента і Прем’єра

           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.
Володимир В’язівський, Ольга Боднар
Гості Свободи: народні депутати Володимир В’язівський (НУНС) та Ольга Боднар (БЮТ)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Кирило Булкін: Сьогодні любителі парламентських боїв (якщо такі ще залишилися серед українських громадян) були позбавлені можливості побачити черговий раунд цього видовища, зокрема й таку його неординарну частину, як виступ Президента зі щорічним посланням до Верховної Ради.

Причина – це блокування трибуни фракцією БЮТ, яка вимагала поставити на порядок денний пакет антиінфляційних законопроектів.

Натомість журналісти та громадяни отримали цілу низку заяв з оформленої державними прапорами трибуни, встановленої десь у Верховній Раді, але не в сесійному залі. Промови по черзі виголосили Президент, Прем’єр і спікер.

А почати я б хотів із питання про порядок денний, яке стало яблуком розбрату.

Маємо суперечливі твердження. Прем’єр сказала, що вже чотири місяці антиінфляційні законопроекти уряду блокуються. Натомість Президент ствердив, що розгляд відповідних законопроектів був передбачений у порядку денному після його виступу перед депутатами.

Послухаємо ці суперечливі твердження. Юлія Тимошенко: Він лежить у парламенті. Місяці — ніхто навіть жодного разу в порядок денний не поставив.

Віктор Ющенко: На завтрашній день був включений увесь пакет економічних законопроектів і ті законопроекти, про які сьогодні говорить частина більшості.

Отакі протилежні висловлювання Президента і Прем’єр-міністра.

Тож чи був насправді внесений у порядок денний той пакет законопроектів, на якому наполягав БЮТ?


Володимир В’язівський: Я думаю, що це дуже просто з’ясувати сьогодні депутатам, як це завжди було. При тому, як починає роботу ВР, роздають запланований план роботи на кожний тиждень, там усі законопроекти…

Я, правда, не знаю, що таке антиінфляційні закони, бо до вчорашнього дня про такий пакет антиінфляційний взагалі мова не йшла. Йшлося, що дійсно ряд законопроектів вже прийняті, тобто що стосувалося СОТ, інших, потрібних для розвитку економіки законів, але вони не значилися як антиінфляційні.

Так само вчора не стояло питання про антиінфляційні закони. Вперше це сьогодні пролунало з уст Прем’єра, відповідно і Президента.

Зараз тоді переадресуємо це питання представниці БЮТ.

Ольга Боднар
Ольга Боднар: Я, крім того, що представниця БЮТ, я ще й мала таку можливість бути на погоджувальній раді, а також на експертній раді нашої фракції ми обговорювали всі законопроекти, які стоять на весь тиждень. Тому я з сумом констатую, що Юлія Володимирівна в даному випадку права.

Почнемо з того, що закидається уряду, що й досі там не подані зміни до бюджетного кодексу. Вони просто не розглядаються ніяким чином. Йдеться про антиінфляційний пакет. Так, усе вірно, все абсолютно вірно, це йдеться про ті законопроекти, які могли б розблокувати ту ситуацію жахливу, яка штучно навівається не завжди відповідальними політиками або чиновниками на місцях. На сьогоднішній момент ми бачимо штучне загострення інфляції і зростання цін таких, як на м''ясо.

Це в першу чергу піднімала Юлія Володимирівна, маючи на увазі, що уряд б’ється, б’ється, причому коаліційний уряд, я ж не скажу, що це уряд, який належить одній політичній силі, цей уряд належить коаліції, коаліції демократичній, яка збирається працювати.

От слухаючи Президента, я розумію, що він вважає, що іншого формату коаліції немає. Так само вважає і БЮТ. І ми тільки раді з того, що Президент підтверджує, що він все ж таки на тій позиції. Але одна справа – це, на жаль, говорити, а діяти по-другому.

Президент міг сьогодні прийти і спокійно виступити у залі, ніхто йому не заважав би, навіть блокуючи трибуну. Ми просто привертали увагу до того, що дійсно 16 числа Україна вступає в СОТ. Це є незворотною вже дія. У даному випадку нам обов’язково треба було прийняти і законопроекти, і забезпечити наших виробників тими необхідними важелями законодавчими, які допомогли б вийти нам з інфляційного кола.

Мені дуже сумно, що навіть серед демократичного табору є ті люди, я не скажу, що я їх можу поважати як демократів, які готові робити все, аби тільки інфляція в Україні не спинялася…

Я хотів би почути ваші коментарі стосовно ще однієї теми, яка є в епіцентрі нинішнього протистояння. Це тема змін до Конституції.

Тут у заявах Президента і Прем’єра, на відміну від питання порядку денного, прозвучали начебто схожі запевнення, хоча стоять за ними, найімовірніше, зовсім не схожі наміри.

Знову послухаємо керівників держави.


Віктор Ющенко: Циркулює багато слухів про те, що хтось у кущах написав Конституцію України і пробує таким же авантюрним шляхом, як це робилося в 2004 році, з авторами, яких ви добре знаєте, просунути через парламент, через порушення закону, через надумане створення ТСК — зміни до Конституції.

Юлія Тимошенко: Я вважаю, що цю роботу потрібно проводити всім разом. І не може бути створено якихось окремих груп, які будуть видавати свої конституційні зміни. Ця робота може відбуватися лише у ВР. Наша політична команда в парламенті буде учасником усіх цих процесів.

Отже, як чуємо, обидві сторони відкидають кулуарний варіант змін до Конституції. Водночас з натяків Президента було очевидно, що він говорить про те, що БЮТ підготував власний проект. Дехто каже, що спільно з Партією регіонів.

У мене ж запитання до вас стосовно ще однієї несподіваної, можливо, ініціативи.

Частина НУНС вустами Луценка виступили з ідеєю відставки Віктора Балоги в обмін на припинення конституційних ініціатив з боку БЮТ. Які ваші коментарі? Чи реально таке?


Володимир В’язівський
Володимир В’язівський: По-перше, я висловлював би не такі позиції: обмін на обмін. Це некоректно звучить по відношенню і до однієї складової, і до іншої, бо вони надзвичайно серйозні.

В одне питання ми можемо втручатися, бо це формування Конституції, і ми, як законодавці, вправі це робити. І щодо Президента і його апарату, Секретаріату, то це питання компетенції Президента. І було б не до кінця етично вказувати, як Президенту поводити в тій чи іншій ситуації.

Хоч я теж маю багато зауважень до того, як, скажімо, себе поводить керівник Секретаріату Президента або інші працівники Секретаріату Президента.

Щодо безпосередньо Конституції і тих намагань, як їх планують або які версії внесення цієї Конституції у ВР, то мене це дуже турбує, тому що якщо сьогодні одноосібні дії БЮТ фактично показують, що вони можуть робити це все окремо і не координувати свої дії з НУНС, то це фактично розрив цього союзу, який ми підписали юридично.

Скажімо, коли говориться про внесення Конституції, на яку є 300 голосів у ВР, а партнер найближчий по коаліції не знає про суть питання, то питається: хто цей партнер? Партія регіонів? Тоді це не Конституція, а угода з Партією регіонів, як подерибанити державу між одною політичною силою і другою політичною силою.

Я думаю, що як мінімум некоректно по відношенню до партнерів говорити такі речі, що ми маємо підтримку до 300 голосів на Конституції, якої ніхто в очі не бачив.

Ольга Боднар: По-перше, не треба так боятися нас, бо ми насправді дуже прогнозовані.

Перед Паскою ми кілька разів… Мені пригадується, що засідання не відбувалося саме тому, що ми намагалися пояснити і переконати НУНС, що найкращий варіант – це прийняття змін до Конституції парламентом. Але парламентом не кулуарно, не однією політичною силою, а разом і злагоджено. Для цього й потрібна тимчасова слідча комісія.

Тому Президенту я не можу робити зауважень. Але я наголошую йому на тому, що ТСК – це не надумана проблема, це єдиний варіант, коли можна створити таку комісію, в якій будуть працювати і «Народна самооборона», і «НУ», «литвинівці», комуністи, «регіонали». Тоді зміни до Конституції будуть демократичними, тому що насправді всі політичні сили будуть представлені, їхні інтереси будуть представлені.

Я є членом Національної конституційної ради при Президенті України, тому я можу говорити на цю тему дуже довго і детально.

Я можу сказати, що конституційна рада зібралася один-єдиний раз, коли нас зібрав Президент і сказав, що от ви є членами конституційної ради, і от я вам пропоную поділитися по таких секціях, але насправді вам підготує якась група якийсь варіант Конституції, а потім ви зберетеся і будете розглядати той робочий варіант.

Ну, слава Богу, мабуть, те, що штучно робиться, воно погано діється. Тому дуже добре, що більше конституційна рада жодного разу не зібралася, тому що Конституція передбачає єдиний варіант змін до Конституції – це шляхом прийняття їх у парламенті.

Я вам ще раз заявляю: БЮТ у жодному разі не збирається займатися якимись кулуарними діями, приймати свою власну Конституцію.

Крім того, ми не збираємося ніяким чином об’єднуватися з іншими політичними силами, оскільки ми заявляли і заявляємо завжди, що в нас є єдиний варіант тієї коаліційної угоди і коаліційної сили, яка в нас є…

Чи вдасться завтра якимсь чином вийти з цієї тупикової ситуації і розпочати роботу парламенту?

Володимир В’язівський: Наскільки я розумію, сьогодні буде ще засідання фракції БЮТ. Вони висловлять пакет, який вони хотіли б розглянути першочергово. Я думаю, що ми знайдемо порозуміння як колеги по коаліції, щоб цей пакет внести у сесійну залу і в найближчий термін його прийняти.

Ольга Боднар: Це дуже гарна думка. Я повністю підтримую, що це найкращий варіант, тому що в даному випадку ніхто не збирається грати на своєму полі, в даному випадку мова йде про те, як ми спільними зусиллями маємо допомагати нашому коаліційному уряду виконувати ті функції, які зараз приведуть Україну в стабілізаційні процеси.

Ви запитали, чи є сподівання? Так є, бо я о 16.30. мала розмову з керівником . Наскільки я розумію, знайшлося порозуміння стосовно того…

Володимир В’язівський: Ми ще не знаємо вимог, які до нас ставляться, але ми готові…

Ольга Боднар: Немає до вас ніяких вимог. Є вимоги до того, щоб звернути увагу на державу Україна. Тому в даному випадку йдеться про те, що…

Я сподіваюся, що насправді завтра ми будемо розглядати саме антиінфляційні законопроекти.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)