Анулюванням ліцензії компанії «Ванко» Тимошенко підвищила ставки у суперництві з Ющенком? Сербія вибрала Європу! (Огляд європейської преси)

Василь Зілгалов Прага, 13 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі прогнозують загострення політичного протистояння між нинішнім Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко і Президентом Віктором Ющенком. Оглядачі вважають, що анулювання Тимошенко ліцензії американської нафтової компанії на українському чорноморському шельфі означає новий етап цієї політичної війни між прем’єром та президентом. Європейські газети вітають результати виборів у Сербії і вважають, що ця країна, як і всі Балкани, мають бути незабаром в ЄС. А деякі видання інформують про раніше невідомий лист Альберта Ейнштейна, де він нібито пише, що «Бог – це лише прояв і продукт людської слабкості».
Впливова лондонська «Файненшел Таймс» пише у вівторок, що Прем’єр-міністр України посіяла сумніви в майбутньому стратегічного проекту в галузі пошуку та видобування нафти і газу на українському чорноморському шельфі. Газета повідомляє, що Юлія Тимошенко відкрито обвинуватила американську компанію «Ванко», керівника проекту на Керченському шельфі, у таємній змові з російським «Газпромом». «Файненшел Таймс» також інформує, що Прем’єр-міністр обвинуватила Президента Ющенка у здачі «національних інтересів, про що свідчить факт передачі, при його сприянні, невиправдано великих площ для пошуку нафти та газу і дуже великої частки для компанії від їхнього видобування». Лондонська газета вважає, що цим кроком Юлія Тимошенко «підвищила ставки у своєму давньому суперництві з Віктором Ющенком». «Файненшел Таймс» також наводить слова одного з керівників «Ванко» про наміри компанії податися до міжнародного арбітражного суду, якщо скандал не вдасться залагодити шляхом переговорів із урядом України.

Низка європейських газет публікують оптимістичні огляди про те, що «Сербія вибрала Європу». Німецька «Гандельсблатт» вважає, що «Сербія скористалася на загальних виборах своїм шансом і зробила висновок зі свого кривавого минулого». І хоча, на думку німецького видання, переговори з формування уряду будуть тяжкими, все ж є шанс, що президент Борис Тадич збере конструктивну урядову команду. «Гандельсблатт» також іронічно ставиться до перспективи економічної співпраці Сербії з Росією, тоді як головні інвестиції на сербський берег Дунаю поступають із Європи. Німецька газета закликає Брюссель негайно відповісти на проєвропейський вибір сербів ліквідацією віз і прискореною процедурою прийняття Сербії та й усіх балканських країн до ЄС, що «буде продовженням успіху європейського об’єднання».

Лондонська газета «Ґардіан» інформує про виставлення на торги невідомого раніше листа Альберта Ейнштейна до його друга, де видатний вчений не залишає сумнівів у його скептицизмі щодо всіх релігій і називає їх «дитячими забобонами».У цьому листі Ейнштейн також пише, що слово «бог» для мене всього лише прояв і продукт людської слабкості». Тут же славетний фізик пише про своє єврейське походження і відкидає «боговибраність» свого народу. Разом з тим «Ґардіан» наводить факти обурення знаменитого фізика тим, що проповідники атеїзму присвоювали його ідеї і на завершення цитує слова Альберта Ейнштейна про те, що «вічна загадка світу полягає в його осягненні».