«Крутий маршрут». Як можна вплинути на водіїв, щоб зменшити аварійність?

Марічка Набока, Сашко Лащенко Щодня на дорогах України реєструють до 30 тисяч порушень правил дорожнього руху, мінімум десять людей гинуть в аваріях, фіксують до півтори тисячі нетверезих водіїв. Свою дещицю у цю статистику вносять і ті, хто перебуває за кермом автобусів та маршрутних таксі. Щоб змінити становище, ДАІ взялася проводити спеціальну операцію в Криму. Про активізацію своїх зусиль у боротьбі з маршрутниками-порушниками міліція говорить і на прикладі інших регіонів.
ГЛАС НАРОДУ:
Чи боїтеся їздити в маршрутках?
Любов Гаврилівна, пенсіонерка:
- Я боюся їздити, вони й по телефону говорять, їздять швидко. Жах!
Володимир Іванович, юрист:
- Ця проблема, як і багато інших, пов’язана із загальним рівнем культури й освіти людей. Тут просто контролем чи змінами в законодавстві нічого не вирішити.
Любов, бухгалтер:
- Я боюся їздити. Чесно кажучи, зранку їжджу лише на тролейбусах, бо там почуваюся безпечніше.
Михайло, пенсіонер:
- Вони завжди поспішають, тому порушують правила. Нещодавно бачив аварію, саме через маршрутку вона сталася. Треба, щоб більше тролейбусів та звичайних автобусів було.
Тетяна, культпрацівник:
- Не боюся, але знаю, що вони неуважні завжди, відволікаються від дороги. Звичайно, це погано.
Небезпечні подорожі

Двадцять людей, одинадцять з яких – діти, поранені внаслідок аварії в Криму. «Ікарус», що перевозив пасажирів, зіткнувся вчора ввечері з двома легковиками на трасі Сімферополь - Саки. І за попередньою версією слідства, причиною ДТП стало порушення правил дорожнього руху водієм автобуса. Для попередження таких аварій ДАІ проводить у Криму спеціальну операцію. Міліціонери сподіваються перевірити автобуси і маршрутки на дотримання норм безпеки.

За офіційною статистикою Державтоінспекції за чотири місяці цього року в Криму сталося 18 ДТП, скоєних із вини водіїв маршрутних автобусів. У цих аваріях 25 людей зазнали травм. (У статистиці не врахована аварія на трасі Сімферополь – Саки). Тому ДАІ взялася навести нарешті лад із маршрутками. За телефоном (8-0652, код Сімферополя) 550-161 і 550-162 - будь-який пасажир може повідомити державний номер маршрутки, водій якої наразив на небезпеку життя людей. Докладніше – сімферопольський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула:

«На вулиці Сімферополя щодня виходить майже дві тисячі маршруток, а ще через місто проходять сотні міжміських маршрутних таксі та автобусів. У ДАІ кажуть, що пасажирські перевізники – часті учасники дорожньо-транспортних пригод. Співробітники ДАІ зафіксували трохи менше 4 з половиною тисяч порушень Правил дорожнього руху водіями маршруток, зокрема, майже півсотні випадків керування автотранспортом у нетверезому стані.

Саме тому в перебігу операції «Автобус – 2008» планується перевірити всіх пасажирських перевізників на виконання стандартів, що стосуються безпеки перевезень людей, на дотримання водіями громадського транспорту Правил дорожнього руху і наявність у них необхідних документів.

За телефонами довіри ДАІ будь-який пасажир може повідомити державний номер маршрутного таксі, водій якого наразив на небезпеку його життя. Телефоную туди і питаю, чи були сьогодні уже звернення: «Ні, не було».

Водії маршруток говорити із журналістом на цю тему не хочуть, неофіційно ж припускають, що у даішників з’явився ще один привід для вимагання хабарів. А от пасажири задоволені: «Давно час порядок навести. В маршрутку страшно сідати!!»

У Державтоінспекції кажуть, що особливу увагу звертатимуть на міжміських перевізників, щоб гарантувати безпеку численних туристів, які уже починають прибувати на курорти Криму».

Водії та пасажири: у кожного своя правда Якщо в Криму спецоперація ДАІ лише почалася, у Києві міліція провела подібний рейд минулої зими. Його результат – понад 3000 порушень за два тижні. Трапляються і випадки керування маршруткою «під чаркою». Але найпоширеніші «гріхи» водіїв — зупинка в забороненому місці, перевезення «зайців», невидача талонів, проїзд на «червоне світло», непередбачені сидіння у салонах... Які покарання чекають на водіїв-порушників, розповів Радіо Свобода Олександр Ковалевський, старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю Державтоінспекції у Києві.

«Водії маршруток – це такі ж водії, як і інші. По-перше, можуть попередити. Або є мінімальний штраф за недодержання вимог дорожніх знаків, розмітки, безпечної дистанції, порушення правил зупинки. Максимальний штраф у нас за кермування у нетверезому стані - від 250 гривень до 340 або позбавлення права кермування на 1-2 роки». Киянка Ірина Сергіївна розповіла нам, що побоюється їздити у маршрутках і навела підстави для «маршруткофобії»:

«Ганяють на швидкості. Дуже неуважні вони. Мене якось протягли в дверях. Я стала однією ногою, а він вже їде. Тобто я ще не зайшла, а водій їхати почав».

Зі свого боку, самі маршрутними запевняють, що намагаються перевозити людей з дотриманням усіх правил. А окремі випадки порушень є лише винятками. До того ж це передусім наслідок не ігнорування норм, а результат напруженого графіку і відсутності навичок кермування в умовах великого міста. Про це розповідає водій однієї зі столичних маршруток Віталій: «Робота ж важка! Вважається, що ця робота на міському громадському транспорті найважча у водіїв. На другому місці – далекобійники. Важко, бо постійно увага напружена, затори, тому весь час педалі треба натискати, ноги працюють. Після роботи приходиш додому – ноги гудуть. З кожним днем все важче й важче працювати: пробки, машин більше. А ще з людьми важко. Буває, як їду – що можна вислухати!»

Нові євро-норми

Як виявляється, нехтування правилами дорожнього руху властиве не лише українським водіям. На власному досвіді переконалася в цьому латвійська кореспондентка Радіо Свобода Людмила Пилип.

«У моїй практиці водія був один невеликий, але досить неприємний інцидент з маршруткою, коли її водій створив аварійну ситуацію, зупинившись без попередження в забороненому для зупинки місці. Це було декілька років тому, а зараз правила Кабінету міністрів Латвії забороняють водіям маршруток зупинятися для посадки – висадки пасажирів в місцях, де заборонена зупинка. Однак манера їзди водіїв латвійських маршруток залишилась досить агресивною, бо головне для них зробити більше рейсів та взяти більше пасажирів. Зареєстрованих ДТП за участю маршруток в Латвії небагато, однак вони і надалі продовжують створювати небезпечну ситуацію на дорозі для інших водіїв.

З огляду на це восени цього року в Латвії набувають чинності норми Євросоюзу, згідно з якими водії автобусів та маршрутних таксі (категорія D) кожні п’ять років проходитимуть курси підвищення кваліфікації. Вже з 10 вересня усі водії громадського транспорту повинні будуть пройти відповідні курси і отримати європейський сертифікат за № 45. Порядок видачі посвідчень водіїв «автобусної категорії» також стане значно суворішим. До речі, з 2009 року аналогічні принципи діятимуть і для водіїв вантажних машин. Тому українці, які захочуть попрацювати в Латвії на фурі або водіями автобусів, повинні будуть перездавати вже тут на європейську категорію D».

Як можна зменшити аварійність на маршрутках? Думка голови Всеукраїнської асоціації автоперевізників Віталія Реви:

«На міжміських перевезеннях повинні бути автобуси класу «4 зірки». Введена вже класифікація наказом Кабінету міністрів. Вже визначені вимоги до транспортних засобів. У містах повинні бути автобуси середньої, великої і надвеликої місткості».

Наразі, як констатують експерти, для деяких власників маршрутних фірм головним є прибуток, а не безпека пасажирів та умови праці водіїв. За кермо маршруток у великих містах саджають водіїв з периферії, і вони працюють по 12 годин на день.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина: