Із концерту органної і хорової музики розпочався тиждень Європи у Рівному

Валентина Одарченко 22 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Концертом органної і хорової музики розпочався тиждень Європи у Рівному. Українські Великодні молитви в Органному залі Рівненської філармонії виконали хористи – педагоги з німецького Аусбурга, котрі приїздять сюди щороку з новим репертуаром.
Від самого початку існування хору – а це понад 45 років – колективом керує Ганс Юрген Тімер.

«Ми співаємо православні, мусульманські, і, звісно, католицькі церковні піснеспіви. Приїжджаємо сюди з 1989 року. У себе вдома ми заснували Товариство зближення з християнами сходу. Україна набагато ближча до Німеччини, ніж Росія, а її культура переплітається із західною. Українці органічно входять до Європи, отже, недалекий час, коли ми зблизимося повністю. І одна з найвагоміших причин цього – всі ми християни і плекаємо одну європейську культуру», – наголошує Юрген Тімер.

Для сторонніх глядачів святочний концерт був незвичний тим, що українські, православні мелодії на ньому виконували гості із Німеччини, у той час як твори латинською, німецькою, англійською мовами – місцеві хори. Зокрема, архієрейський хор «Знамення» вперше в Україні виконав «Аве верум корпус» Коліна Моубі для хору з органом, написаний на текст 14 століття. Як пояснила солістка Рівненської філармонії, заслужена артистка України Наталія-Марія Фарина, не кожен професійний хор візьметься за виконання настільки складної музики.

«Рівне не настільки велике місто і не має так багато населення, але його культурний рівень – досить високий. Такі концерти це засвідчують. Дай Боже, щоб так було й надалі», – зазначила Наталія-Марія Фарина.

Рівняни не тільки приймають у себе гостей з Європи, а й постійно відвідують європейські міста, демонструючи своє мистецтво. Днями з міжнародного фестивалю дитячого хорового мистецтва у французькому міста Сен-Назер повернувся хор «Аве Марія» другої рівненської музичної школи.

Юна хористка Софійка Іваник поділилась незабутніми враженнями: «Там були хори з Італії, Франції, України, Німеччини, Англії… Ми виконували ще й свою програму, українську, – викликали на «біс», хлопали. Ми далеко і довго їхали, але було дуже гарно – отримали від цього велике задоволення».

Після завершення концерту гості з Німеччини наголошували – «політики роз’єднують людей. Але для того, щоб їх об’єднати, потрібно зовсім небагато – підтримувати існування таких музичних колективів, як «наші хори».

У Рівному як мінімум чотири хори є професійними за рівнем виконання і вони отримували найвищі нагороди на престижних музичних конкурсах. Однак номінально жоден із них не є професійним – хористи співають на громадських засадах, бо у всі часи на утримання муніципального хору не знаходилось коштів ні в області, ні у міста.