Євросоюз просить Росію пояснити, чому вона збила грузинський безпілотний літак над Абхазією

Василь Зілгалов Прага, 27 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський Союз закликав Росію пояснити обставини інциденту зі збитим над Абхазією 20 квітня грузинським безпілотним розвідувальним літаком. ЄС звернувся до Москви після ознайомлення з доповіддю спостерігачів ООН в Абхазії, в якій стверджується, що грузинський літак був збитий російськими силами. ЄС також критикує Грузію, бо такі польоти літаків Тбілісі порушують угоду 1994 року про перемир’я в Абхазії.
Залишки збитого грузинського безпілотного літака, Абхазія, 5 травня 2008 р.
Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у зв’язку з доповіддю спостерігачів ООН заявив у Брюсселі: «Ця доповідь чітко підтверджує, що літак прилетів з російського боку, випустив ракету, збив безпілотний грузинський літак і потім знову повернувся до Росії. З цього зроблений висновок, що літак належить російським військово-повітряним силам – висновок далекий від сенсації, якщо враховувати, звідки прилетів літак і куди він повернувся. Мені знайомі повідомлення про те, що російське міністерство оборони все спростовує. Але я думаю, що факти абсолютно прозорі – в даному конкретному випадку».

Грузія вимагає від Росії вибачення і виплати вартості збитого 20 квітня над Абхазією безпілотного літака. Сьогодні міністр закордонних справ Грузії Катерина Ткешелашвілі вручила ноту послу Росії в Тбілісі В’ячеславу Коваленку, де йдеться про доповідь місії ООН, оприлюднену у понеділок, яка стверджує про збитий 20 квітня росіянами грузинський літак. Це суперечить твердженням Абхазії, яка заявляла про те, що літак Грузії збили її сили протиповітряної оброни.

Саакашвілі вітає доповідь ООН, а Росія усе заперечує

Грузинський президент Міхеїл Саакашвілі вітає доповідь ООН заявив, що цей документ безпосередньо звинувачує Росію в агресії проти Грузії.

«Грузія зараз перебуває у складній ситуації. На її територію введені іноземні війська, які ми не запрошували, і присутності яких ми категорично не приймаємо. Організація Об’єднаних Націй представила доповідь, яка прямо звинувачує Російську Федерацію в агресії проти Грузії, прямо, без якихось загальних слів, вказує на неї як на агресора», – заявив у понеділок Міхеїл Саакашвілі.

Тим часом посол Росії в Грузії В’ячеслав Коваленко відхилив висновки ООН: «Ще раз наголошую, що матеріали, з якими працювали представники місії ООН, викликають великі сумніви. В першу чергу, мова йде про це відео, яке вже знають у всьому світі, і даних радарів».

У доповіді спостерігачів ООН йдеться, що зйомка була проведена перед тим, як був знищений грузинський літак, і видно пуск ракети з російського винищувача, який спостерігачі визнали як МІҐ-29 чи СУ-27, яких Абхазія просто не має. Дані радара також чітко вказують, що літак, який атакував грузинського безпілотного розвідника 20 квітня, повернувся до Росії.

Росія посилила свою військову присутність в Абхазії з кінця квітня і наростила тут кількість своїх миротворців до двох з половиною тисяч. Грузія обвинувачує Москву в акті агресії проти неї.

Матеріали до теми:

• ООН вважає, що грузинський безпілотник збили росіяни. Грузинська опозиція вимагає повторних виборів • Делегація Грузії в ООН оприлюднила відеозапис з камери безпілотного літака-розвідника, збитого 20 квітня