Трішки про кіно на Московському фестивалі

Прага – 19 червня стартує 30-й Московський міжнародний кінофестиваль. На переможця чекає приз «Золотий Георгій». Чим відрізняється цей – ювілейний – форум від минулих?
Кінокритик, президент Міжнародної федерації кінопреси, який брав участь у відборі фільмів для фестивалю, Андрій Плахов розповів Радіо Свобода: «Минулого року ми намагалися зробити акцент на російськомовному кіно, знятому в різних країнах, навіть в Італії. Цього року ідея полягала в тому, щоб зібрати просто все сучасне актуальне кіно – необов’язково за сюжетами, хоча це теж бажано, а в першу чергу за формою – і разом із тим достатньо комунікативне, щоб встановлювати контакт із аудиторією».

Нинішній фестиваль відкривається американським фільмом «Генкок», в якому є елементи анімаційного коміксу, а головні ролі грають Вілл Сміт та Шарліз Терон.

Андрій Плахов: «Цей фільм нам запропонувала компанія Columbia. Дуже важливо, щоб відкриття відбулося святково – фестиваль же ювілейний, щоб це була світова прем’єра. А це дійсно світова прем’єра: фільм виходить за кілька тижнів до американського прокату і, звичайно, до російського. Тому вживаємо безпрецедентних запобіжних заходів проти відеопіратства, навіть вилучатимемо й конфіскуватимемо (тимчасово, звичайно) мобільні телефони на прес-показі і, ймовірно, на великому показі теж. Але головне, що приїдуть зірки, залучені в цьому фільмі – Вілл Сміт і Шарліз Терон, а це надає відкриттю урочистості і бажаної зоряності. При цьому ми чудово розуміємо, що зірки потрібні не самі по собі – вони потрібні для того, щоб приваблювати публіку до фестивалю, приваблювати її увагу якраз до фільмів, де зірок немає, але є якісь художні відкриття».

Оглядачі кажуть, що простому глядачеві краще дивитись на цьому фестивалі позаконкурсну програму, бо на ній буде кілька фільмів-переможців Канського, Берлінського, Венеціанського та інших відомих фестивалів, які не потраплять до кінопрокату.