Українці і поляки вперше спільно вшанували загиблих на Берестецькому полі

Під час вшанування загиблих на Берестецькому полі, 29 червня 2008 рік.

Минулої неділі в заповіднику «Поле берестецької битви» знову було ніде яблуку впасти. Сто років тому на місці, де відбулася найбільша битва 17 століття, започаткували подібні заходи відзначень. Згодом були часи воєн, розорення монастиря і занепаду цієї місцини, знаної у народі як «Козацькі Могили». Були ентузіасти, які розпочали археологічні розкопки на чолі з професором Ігорем Свєшніковим. Були селяни, які разом з українськими письменниками відстояли тут музей, а згодом і заповідник. Однак жодного разу за цих 100 років тут не зустрічалися мирно нащадки тих, хто воював між собою у середньовічній Берестецькій битві. Це сталося тільки вчора.
Традиційний сценарій – панахида, покладання квітів до пам’ятника козакам і селянам, проща до кам’яних козацьких хрестів – цього разу був доповнений присутністю незвичних для цього місця гостей – консула Польщі у Луцьку Томаша Яніка та його співвітчизників із військо-патріотичних організацій.

Як розповів один із гостей, Криш Сайни, «Ми представляємо об’єднання стрілецьких братств Польщі – організацію, котра об’єднує тих, хто хоче знати історію і плекати традиції. Ми відвідуємо місця, пов’язані з битвами, в яких брали участь наші земляки. Сюди прибули на запрошення отамана Волинського козацтва. Тут ми вперше, але гадаю, що не востаннє. Бо битва була 357 років тому, а нині ми живемо разом у новій Європі. Ми повинні пам’ятати про наших звитяжців, вшановувати їх, і молитися разом».

Від взаємопрощення – до взаєморозуміння

Представники польського «Братства куркового» поклали квіти до пам’ятника загиблим козакам. Цей крок доброї волі зуміли оцінити українці, розповідає Крайовий отаман Житомирського крайового козацтва «Поліської січі», генерал-осавул Українського козацтва Анатолій Шевчук.

Він зазначив, що буквально місяць тому разом зі своїми соратниками побував під Корсунем, де польське військо в битві з козаками потерпіло поразку, і там побачив представників історико-військових клубів з Італії, Чехії та Польщі. На Поле Берестецької битви Анатолій Шевчук приїжджає вже десятий раз разом зі своїми однодумцями.

Анатолій Шевчук: «Я надзвичайно позитивно оцінюю факт присутності польської делегації, більше того, і факт присутності польського консула – надзвичайно велика позитивна подія, я впевнений, що так ми цивілізовано підходимо до нашої минувшини. Сьогодні на рівні держав і на рівні громадськості ми розуміємо, що історія, хоча вона й була неоднозначною повинна нас об’єднувати сьогодні».

Разом з тим, Анатолій Шевчук бідкається, що поки що немає подібного розуміння з російського боку.

«На превеликий жаль, наша пропозиція так само разом відзначити річницю битви під Конотопом російською стороною сприймається абсолютно негативно. У той же час вони наполегливо прагнуть вшанувати через два роки загиблих під Полтавою росіян. Я за те, щоб і там вшанувати. Ми повинні ставитися до цього серйозно і вчитися. Щоб не допускати подібних негативів, як ті, що були в минулому», – зауважив Анатолій Шевчук.