Як європейці заощаджують свої гроші

Брюссель – Інфляція, що б’є рекорди, подорожчання продуктів першої необхідності та падіння купівельної спроможності примушують європейців різними способами пристосовуватися до ситуації. Як потратити, щоб заощадити – все частіше запитують себе споживачі. Багато французів стають постійними клієнтами сусідніх магазинів. Хоча й дорожче, зате не витрачаюсь на бензин, пояснюють вони. Великою популярністю нині користуються інтернетні сайти, що інформують людей, як економити і де можна дешевше купити.
Останнім часом у країнах Заходу дуже популярними стали порівняння цін різних супермаркетів в інтернеті перед тим, як здійснити закупівлі. Для зручності та прозорості створена ціла мережа споживчих асоціацій із сайтами на кшталт «хто найдешевший» чи «ціновий порівнювач».

Джессіка Ван дер Келлен, представниця однієї з таких організацій, що діє у Бельгії та має назву «Тест-Закупівлі», розповідає: «Якщо ви стаєте членом асоціації «Тест-Закупівлі», ви отримуєте доступ до наших опитувань. Ви можете порівняти вартість споживчого кошика в різних супермаркетах і вибрати, де дешевше, чи підрахувати ваші річні витрати на той чи інший продукт, або вибрати постачальника електроенергії. Наша асоціація налічує величезну кількість користувачів. Особливо побільшало запитів від споживачів із того часу, як почала різко падати їхня купівельна спроможність».

Джессіка Ван дер Келлен пояснила, що за допомогою подібних організацій споживач, залежно від своїх статків, може вибрати найближчу і найдешевшу автозаправну станцію, телефонного оператора чи навіть аптеку і лікарню.

Утримуйтесь від заманливих пропозицій та економте воду

47-річна Жанін Дюпон часто відвідує сайт «Тест-Закупівлі» і прислухається до порад, як поліпшити свою купівельну спроможність.

Вона каже, що стежить за домашнім використанням електроенергії та утримується від заманливих пропозицій на кшталт «безлімітних мобільних дзвінків» чи, скажімо, «двох пакунків за ціну одного».

До того ж із екологічних та економічних міркувань вона збирає в діжках у саду дощову воду. Пані Дюпон використовує її для прання, миття автомобіля та поливання квітів.

«При тому, що кажуть: там дешевший пральний порошок, там дешевше щось інше – я ще й ретельно згруповую мої закупівлі. Бо коли взяти до уваги кількість кілометрів, які треба проїхати між двома-трьома магазинами, то побачиш, що витрачаєш більше, ніж міг би заощадити на різниці в цінах», – каже Жанін Дюпон.

Станьте постійним клієнтом

Серед інших порад спеціалістів зі споживчих питань асоціації «Тест-Закупівлі» є й такі: здійснюйте банківські операції на домашньому комп’ютері – це дешевше, ніж у банку, що нараховує до 4 євро «за послуги». Економте енергоносії: за переобладнання домашньої опалювальної системи на економнішу в багатьох країнах Євросоюзу існує система премій та знижок оподаткування. Станьте постійним клієнтом тієї чи іншої комерційної мережі та користуйтеся знижками.

Останнім часом помічено, що французькі споживачі все частіше стають власниками карток постійних клієнтів у магазинах, розташованих поблизу від їхніх помешкань. Експерти стверджують, що це викликане подорожчанням автомобільного пального. Навіть якщо магазин трохи дорожчий, це все одно вигідніше, бо не треба користуватися автомобілем.

(Брюссель – Прага – Київ)