Естонія та Латвія можуть бойкотувати конкурс Євробачення в Росії

Рига – У зв’язку з нещодавніми подіями в Грузії Естонія розглядає можливість бойкотувати конкурс Євробачення в Москві. Пропозицію сусідки підтримала і Латвія.
Останній російсько-грузинський конфлікт став приводом появи в Естонії заяв із закликом відмовитися від участі в конкурсі Євробачення, який проходитиме наступного року в Росії.

Міністр культури Естонії Лайне Янес не виключила можливість, що Таллінн бойкотуватиме пісенний конкурс у Москві. Водночас вона закликала рахуватися і з думкою місцевих виконавців.
Беручи до уваги те, що вчинила Росія в Грузії – введення військ і часткова окупація країни – ми могли б не поїхати на Євробачення в наступному році – Маргус Аллікмаа


Окремі естонські співаки вже відмовились брати участь у цьому конкурсі. Голова правління Національної корпорації телерадіомовлення Естонії Маргус Аллікмаа підтримав місцевих виконавців.

«Я вважаю, що беручи до уваги те, що вчинила Росія в Грузії – введення військ і часткова окупація країни – ми могли б не поїхати на Євробачення в наступному році», – сказав Маргус Аллікмаа.

Водночас Маргус Аллікмаа вважає, що питання про бойкот конкурсу необхідно винести на всенародне обговорення. Окрім того, на його думку, до дискусії слід залучити як балтійські країни, так і держави Євросоюзу.

Латвійське телебачення підтримало ідею представників Естонії про бойкот конкурсу Євробачення-2009, який проходитиме в Москві. За словами директора LTV7 Арніса Купріша, таким чином Латвія могла б показати своє ставлення до російської агресії в Грузії.

Однак не всі пересічні балтійці підтримують згадану ідею. На їх думку, політика та культура не повинні пересікатися. Як сказав один із них, «політика повинна бути окремо, а спорт і культура на своєму місці».

Пісенний конкурс Євробачення-2009 відбудеться в Москві, в травні наступного року.

(Рига – Київ – Прага)