Крейсер «Москва» не повернувся на Севастопольську базу

Флагман Чорноморського флоту Росії ракетний крейсер «Москва» попри заяву заступника начальника Генштабу Збройних Сил Росії Анатолія Ноговіцина не повернувся до Севастополя.

Генерал-полковник Анатолій Ноговіцин учора в Москві заявив, що ракетний крейсер «Москва» вийшов із Севастополя на полігон бойової підготовки «відповідно до плану» і повернеться до бази Чорноморського флоту Росії в вівторок увечері. За словами заступника начальника Генштабу Збройних Сил Росії, на крейсері проводиться перевірка систем радіотехнічного озброєння і бортових систем зв’язку крейсера.

Водночас російські мас-медіа з посиланням на командира Новоросійської військово-морської бази віце-адмірала Сергія Меняйла повідомили, що група бойових кораблів ВМФ Росії, в тому числі й крейсер «Моска», увійшла до «територіальних вод Абхазії», яку Росія тепер офіційно має за незалежну державу. За словами віце-адмірала, кораблі виконують завдання «з підтримки миру і стабільності в Абхазії і в її територіальних водах і прилеглих до них водних просторах». Їхня мета також – «не допустити провезення зброї», заявляє Росія.

До складу російського угруповання, окрім «Москви», входять десантні, ракетні і сторожові кораблі Чорноморського флоту Росії. За даними російських джерел, кілька бойових одиниць флоту сьогодні пришвартувалися у порту Сухумі в абхазькій частині грузинського узбережжя, крейсер «Москва» стоїть на сухумському рейді.

Днями у Чорне море для доставки гуманітарних вантажів до Грузії увійшли американські кораблі: есмінець «МакФол», штабний корабель «Маунт Вітні» і корабель берегової охорони «Даллас». Останній зараз вивантажує гуманітарну допомогу в порту Батумі.