Проїхати тепер можна, але ще попереду 90% роботи

Зруйнований міст - повінь, Західна Україна, 25 липня 2008

Світлана Єременко

Київ – Міністерство транспорту прозвітувало, що відновило сполучення усіма пошкодженими повінню шляхами. Але це лише 10% з того, що треба зробити, повідомив міністр Йосип Вінський. Левову частку роботи з відбудови мостів, доріг та протизсувних укріплень планують завершити до Нового року.


Сьогодні жителі Галича вже можуть дістатися до своїх родичів у Чернівецькій області. Цей шлях, як і інші з-поміж 2 тисяч кілометрів доріг, транспортники зробили придатними для руху автомобілів після катастрофічної липневої повені у західних регіонах України.

Як повідомив міністр транспорту Йосип Вінський, тільки у Івано-Франківській області дорожники відновили рух по півтисячі кілометрів автошляхів, відремонтували більше 60 мостів, а 8 об’їзних мостів облаштували до експлуатації за тимчасовою схемою.

Міністр не приховує задоволення, бо відновлення руху у постраждалих областях вдалося завершити на три дні раніше запланованого. Важливим також є те, що транспортники продемонстрували здатність «в оперативному плані вирішувати дуже серйозні масштабні проблеми, пов’язані з аваріями».

Не гірше Австро-Угорської імперії

Це тільки перший етап аварійних робіт, що складає 10 відсотків, зазначив Йосип Вінський. Проблему ускладнює відсутність подібного досвіду в українських дорожників. Неможливо продовжувати роботи і без висновку водних та лісових служб: адже більшість мостів пошкоджені не водою, а вирваними деревами, колодами, корінням, які несло з величезною ударною силою.

Після дощу сталися розмиви там, де вже ремонтували. Тому необхідні підпірні стінки, а це завдання непросте і вимагає буріння на 28-30 метрів, щоб дійти до скельних порід і закріпитись.

Добре вже те, що Україна має техніку європейського зразка, яка дозволяє проводити такі роботи.

Створена спеціальна технічна група, яка буде ухвалювати окреме технічне рішення щодо ремонту та відновлення кожного з 1050 об’єктів, що залишилися, так, як будувались вони у 19 ст. за часів Австро-Угорської імперії — йдеться про технологію побудови шляхів із «подушкою» на метр углиб.

Головне, чого прагнуть спеціалісти-транспортники, – це поєднати надійність та високу технологічність. Щоб у випадку чергової екологічної катастрофи не довелось все будувати заново. «А ці випробування стануть великою школою для українського дорожнього будівництва», – підсумував міністр Йосип Вінський.

Залізниця потребує більшої уваги

Майже повністю відновлена робота залізниці. За три тижні налагоджений рух потягів у Львівській області. Залишилось привести до ладу останній об’єкт Завалля–Вижниця, який найбільше постраждав під час повені.

Однак, Тарас Макар, який представляє Федерацію вільних профспілок Львівської залізниці вважає, що відновлення руху — лише часткове вирішення проблем, які назбиралися у галузі: «Все тримається на чесному слові. Лише «фасади прикрасили», а вагони розбиті. Чи далеко заїде пасажир, коли вагонний і локомотивний парк у жахливому стані?».

Міністр заперечує,мовляв, відомство не займається бутафорією, а проводить справжню реконструкцію «Укрзалізниці». Але на сьогодні найважливіше відбудувати зруйновану транспортну інфраструктуру.