Саркозі і Медведєв узгодили додаткові пункти врегулювання російсько-грузинського конфлікту

Переговори президентів Росії та Франції, яка зараз головує в Євросоюзі, пройшли сьогодні у підмосковній резиденції російського керівника.

Євросоюз виступив гарантом незастосування сили в Абхазії та Південній Осетії. Ніколя Саркозі заявив, що передав Дмитрові Медведєву зобов’язання про це, підписане президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі.

За словами Медведєва, йдеться про цілковите виведення російських сил, які Москва називає «миротворчими», з регіону Поті й Сенакі щонайбільше протягом тижня, а з зон, що прилягають до Південної Осетії та Абхазії, – протягом 10 днів після розгортання в цих зонах «міжнародних механізмів», включно зі щонайменше 200 спостерігачів від Євросоюзу, але не пізніше від 1 жовтня.

Це має відбутися «з урахуванням юридично обов’язкових документів, що гарантують незастосування сили проти Абхазії та Південної Осетії», додав Медведєв. Він підтвердив, що вже отримав таке зобов’язання від Грузії.

Зі слів російського керівника випливає, що про виведення російських військ із південноосетинського і абхазького регіонів Грузії взагалі не йдеться. Медведєв наголосив, що визнання Росією незалежності цих грузинських регіонів «остаточне і незворотнє».

Але він зачитав і пункт нинішніх домовленостей, що міжнародні дискусії про Південну Осетію й Абхазію, які передбачав один із пунктів первісного мирного плану Ніколя Саркозі, почнуться 15 жовтня в Женеві. Цей пункт передбачає, зокрема, міжнародне обговорення майбутнього статусу цих регіонів Грузії.

У переговорах брали участь також голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та координатор зовнішньої політики ЄС Хав’єр Солана.

Із Москви делегація Євросоюзу вирушить до Тбілісі.