Зросла кількість угорських миротворців у Косові

Миротворці сил КФОР у Приштині

Будапешт – Контингент угорських миротворців у складі міжнародної військової місії КФОР у Косові збільшився останнім часом до півтисячі осіб. Попри те, що ситуація в цьому регіоні Балкан поступово стабілізується, угорський батальйон може залишитися там принаймні ще на 10–15 років, вважають військові експерти у Будапешті.
Угорські миротворці разом зі словенцями контролюють у Косові район площею близько півтори тисячі квадратних кілометрів. Переважну частину цього військового з’єднання становлять угорські контрактники. Змішаний батальйон миротворців виконує накази італійського командування.

Угорці на цьому західному терені Косова аж ніяк не новачки, адже миротворча військова місія з Угорщини перебуває тут уже 9 років. І в подальшому коло обов’язків її тільки розширюватиметься, каже міністр оборони Угорщини Імре Секереш.

«У цьому новому завданні ми можемо зробити набагато більше для зміцнення миру і розвитку Косова. Ми перебрали керівництво змішаним батальйоном миротворців чисельністю у 700 осіб, із яких чотириста – угорці», – каже міністр. Він переконаний, що присутність угорців важлива для Європи і самого Північноатлантичного союзу.

Нові завдання

Що ж до нових завдань, то наприкінці 1990-х років угорські військові не розбороняли сторони конфлікту, а в основному відбудовували шосейні дороги, ремонтували мости і надавали посильну технічну допомогу мирному населенню. Нині специфіка завдань стала іншою, розповідає командир миротворчого батальйону Ласло Моунус.

«Щоденна служба угорських миротворців полягає в постійній військовій присутності в районі Печ, а саме ми патрулюємо територію вдень і вночі, встановлюємо контрольні пункти, беремо участь у різноманітних рейдах», – розповідає угорський командир.

Під час воєнних дій на Балканах на адресу угорських військових нерідко лунали закиди, що вони, мовляв, самоусуваються від небезпечних миротворчих операцій. Однак, на думку Андраша Ґавріла, командувача сухопутних військ Угорщини, така критика несправедлива, тому що впродовж останніх трьох десятиліть ця країна систематично відряджає своїх миротворців до гарячих точок планети, у тому числі на Синайський півострів, на Кіпр, на Близький Схід, до Іраку, Афганістану тощо.

(Будапешт – Прага – Київ)