Мирослав Попович: Громадянська недовіра – засіб впливу на політиків

«За політиками спостерігають усі. Підозра, з якою ставляться всі до депутатів, має бити в дзвони», – заявив в ефірі Радіо Свобода директор Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України.

А доктор філософських наук Галина Яворська зазначила: «Активна громадянська позиція, активні засоби масової інформації і вияви протесту можуть вплинути на політиків.

Мирослав Попович продовжив: «Українська влада живе за зразками СРСР. Ми маємо ту саму структуру виконавчої влади. Ми живемо у системі відповідальності, яка абсолютно не відповідає демократичним нормам. Не можна жити у тих старих парадигмах. Ми погано усвідомили, наскільки ми залежимо від нашого минулого, яке ще в нас сидить».

Галина Яворська наголосила: «Постсовєтські» синдроми продовжують впливати на наше життя сьогодні і на наше майбутнє. Я думаю, що наша активність, на кшталт 2004 року, подолає наслідки минулого і негативні речі, які сформувалися за часів незалежності».

«В Україні зараз брак особистостей, які мають морально-інтелектуальний авторитет. Ми мало говоримо про інтелектуальну еліту та інтелектуалів, які мають моральне право щось сказати, як це є в країнах Заходу», – додала вона в ефірі Радіо Свобода.

«Політики є частиною суспільства. Ми їм підігруємо, коли вирізняємо їх в окрему касту, яка існує понад суспільством. Ми їм підігруємо», – зауважила Галина Яворська.