Новим прем’єр-міністром Японії стане Таро Асо

Сьогодні за нього проголосувала нижня палата японського парламенту, Палата представників.

Асо, який у 2005–2007 роках був міністром закордонних справ Японії, останнім часом був генеральним секретарем владної Ліберально-демократичної партії, а в понеділок його обрали її головою.

Попередній прем’єр і голова ЛДП Ясуо Фукуда на початку вересня оголосив, що подає в відставку з обох посад. У середу перед голосуванням у парламенті він остаточно звільнив посаду прем’єра; разом із ним пішов у відставку й весь його уряд.

У верхній палаті парламенту, Палаті радників, яку контролює опозиція, на посаду прем’єра підтримали лідера опозиційної Демократичної партії Ітіро Одзаву.

Але, за Конституцією Японії, в обранні прем’єр-міністра перевагу має нижня палата.

Відтак до офіційного затвердження Таро Асо на посаді голови уряду, яке має вчинити імператор Японії, залишається формальність у вигляді спільного погоджувального комітету обох палат. Якщо навіть цей комітет протягом 10 днів не дійде згоди щодо кандидатури прем’єра, імператор має затвердити Асо як обраного нижньою палатою.

У політиці Асо знаний своїми консервативними й націоналістичними поглядами й іноді різкими висловлюваннями, за які подеколи доводилось викручуватися його прес-службам.