Більшість українців вважає, що Україну ведуть у хибному напрямку – «Ґеллап»

Прага – Тоді як в політики в Києві, принаймні на словах, намагаються відродити прозахідну коаліцію, багато українців натомість зацікавлені у тісніших відносинах із Росією. Як з’ясували соціологи, що проводили дослідження на замовлення американської компанії «Ґеллап», дві третини українців (65 відсотків) уважають, що лідери держави ведуть Україну у хибному напрямку. І лише кожен шостий (16 %) довіряє владі. Результати опитування оприлюднили тепер, а проводили його у травні, ще до розпаду коаліції і російсько-грузинської війни.

Від приходу до влади у 2005 році Віктор Ющенко веде Україну до НАТО. Якщо після Помаранчевої революції роботу Президента схвалювали 65 відсотків українців, то у травні цього року лише 17. Соціологи з фірми «Ґеллап» припускають, що низький рейтинг Ющенка віддзеркалює проросійські настрої значної кількості українців. Ще до грузинсько-російського конфлікту багато українців виступали за тісні відносини з Росією, навіть якщо ціною цього буде погіршення відносин зі Сполученими Штатами (39 %) чи Євросоюзом (32%).

При недовірі до власної влади українці задоволені керівництвом Росії. Якщо у 2006 році дії Кремля схвалювали 45 відсотків респондентів, то цього року таких уже 59. Рейтинг лідерів Німеччини, Франції та Великобританії відстає, не кажучи вже про Сполучені Штати. Ще гірше українці оцінюють керівництво Грузії. До грузинсько-російської війни, у травні офіційним Тбілісі були задоволені 18 відсотків українців.

Попри офіційний курс України до НАТО, багато українців далі сприймають цю організацію як небезпечну. 43 відсотки називають НАТО загрозою, 15 відсотків очікують захисту, а ще 30 — ні того, ні іншого.

І тут американські оглядачі з компанії «Ґеллап» радять керівництву України стежити за громадською думкою і за тим, як на неї вплинули останні події у регіоні.

«Вони дивляться російське телебачення»


Зі свого боку, український соціолог, науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна радить не перебільшувати вплив міжнародних подій на громадську думку в Україні.

«Все-таки, тут більше важать внутрішні чинники. І те, що відбувалася війна між Ющенком і Тимошенко і, як свідчать дані соціологічних опитувань, більшість вважає, що в цьому винен Ющенко. То власне це і спричинило різке зниження рейтингу Ющенка практично до тих значень, які мав Кучма в останні дні свого президентства», – каже Радіо Свобода український соціолог.

Разом з тим Ірина Бекешкіна погоджується, що багатьом українцям імпонує, як вони вважають, російський порядок і вищі зарплати. Про вищі ціни знає вже менше людей, а рожеву картинку домальовують російські медіа.

«Людям в Україні набрид бардак, який тут відбувається. І вони дивляться в Росію незалежно від того, як вони до цієї Росії ставляться. По друге, вони дивляться російське телебачення. А якщо його дивитися, так в Росії взагалі уже рай на землі. Тобто, це дуже легко пояснити», – зауважує Ірина Бекешкіна з Фонду «Демократичні ініціативи».

(Прага – Київ)