МЗС: Питання перебування ЧФ Росії в Україні не підлягає дискусії

Україна не має наміру обговорювати з Росією продовження дії угод про перебування Чорноморського флоту Росії в Севастополі після 2017 року.

Про це мовиться в повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ.

Прес-служба зазначає, що МЗС неодноразово виступав із заявами про неможливість продовження строку перебування Чорноморського флоту на території України.

«Це питання не може бути предметом для дискусій», – мовиться в повідомленні.

Прес-служба наголошує, що деякі заяви російських чиновників про доцільність переговорів з питань виведення флоту на пізнішому етапі є спробою затягти строк перебування флоту на території України ще на кілька років.

Напередодні в Москві міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія запропонує українській стороні обговорити можливість продовження термінів перебування російського Чорноморського флоту на базі в Севастополі після 2017 року.

«Ми суворо керуємось цими угодами, зокрема тими, що містять і положення про продовження термінів перебування флоту й після 2017 року. У вiдповiдний момент ми будемо готовi запропонувати українськiй сторонi обговорити умови такого подальшого перебування [Чорноморського флоту] в Севастополi. Звісно, обговорення цих питань вiдбудеться на пiзнiшому етапi, ближче до 2017 року i з тим урядом України, який на той момент працюватиме», – зазначив Лавров.

Президент України Віктор Ющенко наполягає на активізації процесу обговорення з Росією виведення її Чорноморського флоту з Криму до 2017 року.