Триста тисяч євро від Євросоюзу надійде молодим підприємцям Волині

Луцьк – Триста тисяч євро від Євросоюзу надійде у рамках допомоги молодим підприємцям і підприємствам Волині. Таким є основний результат Першого інвестиційного форуму Волинської області, який відбувся сьогодні у Луцьку. Серед учасників заходу – представники урядових і ділових кіл України і Польщі.
Теми для обговорення на форумі стосувалися розвитку транскордонного співробітництва України, Польщі й Білорусі, зокрема, досвіду в реалізації проекту Євросоюзу «Розвиток співпраці Люблінщини і Волині у сфері підтримки підприємництва», розповіла представник управління зовнішньоекономічних зв’язків обласної держадміністрації Наталія Кролік. Ці проекти вже пройшли і реалізуються, наголошує вона.

Один із них – проект поліпшення навколишнього середовища в районі річки Західний Буг. Ідеться про знищення пестицидів. «Прекрасний проект, і він пройшов, а його вартість – близько мільйона євро… І немає такої градації – польській стороні, українській чи білоруській. Хто буде подавати актуальні, якісні проекти, відповідно будуть ці кошти й розподілятися», – каже обласний урядовець.

Нині Волинь сподівається на підтримку інвесторів у проектах, які стосуються Євро-2012. Зокрема, і в проектах, які стосуються розвитку туризму, зокрема, розбудови і ремонту відпочинкових комплексів на Шацьких озерах, де відпочиватимуть українські та іноземні туристи, розповів голова Волинської обласної ради Анатолій Грицюк.

«Будемо показувати привабливість нашого краю через природу, туристичні маршрути, землю і надра – адже процеси проходження і утвердження інвестицій непрості, часом проходять роками», – каже він.

Великі плани

Серед інвестиційних планів одним із найширокосяжніших є оновлення Луцького аеропорту, який визнано резервним для львівського на чемпіонаті Євро-2012.

А головне – розбудова прикордонних переходів із Польщею і Білоруссю, яких зараз замало.

Тим часом, як зауважив надзвичайний і повноважений посол Білорусі в Україні Валентин Величко, «Волинь має найдорожче, чого немає в інших (транскордонних) регіонах, – це вільна земля».

Загалом пропозиції волинян для інвесторів перевищили 185 мільйонів доларів. Тож для їхнього втілення учасники форуму вирішили створити бізнес-інкубатор для допомоги молодим підприємцям і промисловцям.

Допомогу у цій справі зобов’язався надати Європейський Союз. Адже, попри фінансову кризу у світі, форум на часі, а проекти розраховані на довготривалу перспективу.

(Луцьк – Прага – Київ)