Світове українство об’єднується інформаційно

Будапешт – Вже кілька років поспіль українські друковані та електронні ЗМІ за кордоном інформують україномовних користувачів інтернету про найважливіші події з життя української діаспори. Співкерівником проекту Української світової інформаційної мережі «Четверта хвиля» є журналіст Дмитро Славов з Австрії.
За словами Дмитра Славова, Українська світова інформаційна мережа нині володіє чималим банком друкованих, аудіо- та відеоматеріалів про найбільш цікаві події громадського життя українських об’єднань закордоном. Укладачі інформаційних добірок періодично формують електронні бюлетені і розсилають їх українським користувачам інтернету в різних країнах.
«Четверта хвиля» – це цілий рух, хвиля української еміграції наших краян, котрі виїхали останніми роками за кордон з політичних мотивів, на заробітки чи за сімейними обставинами. В основному це утворення новоприбулих українців», – зазначає Дмитро Славов.
Його однодумці бачать своє завдання в тому, щоб розширювати можливості інформаційного спілкування українських громад, у тому числі завдяки всесвітній електронній мережі.
Дмитро Славов розповів: «Всі журналісти, які працюють для своїх українських видань у різних країнах, знають, що підготовлена ними інформація стане швидко відомою й іншим. Штаб-квартира «Четвертої хвилі» міститься в Києві. Засновниками нашого проекту є відомі українські діячі, філософи, культурологи, письменники. Голова організації Олександр Шокало, відомий сходознавець, письменник, публіцист. Треба назвати ще філософа Валерія Рябенка, який брав участь у роботі УВКР (Українська всесвітня координаційна рада) і теж не раз проробляв тему інформаційного поля діаспори, не тільки задовольнити запити наших краян закордоном, а обговорювати їхні потреби, шляхи реалізації громадських, культурних та інших проектів діаспорян. «Четверта хвиля» загалом об’єднує з десяток солідних інституцій».
Щодо електронного порталу, то він, за словами Дмитра Славова, має просувати в інтернеті всі діаспорні видання, вести журналістські форуми, обмінюватися інформацією про те, як вдається фінансувати той чи інший друкований орган. Разом з тим ідеться не лише про висвітлення діяльності організації-засновника порталу чи об’єднань українців закордоном, а й про поширення відомостей про Україну, її культуру та ментальність народу. А ще, наголошує Дмитро Славов, слід говорити про потребу самоорганізації українців, розпорошених у різних куточках світу.
(Будапешт – Прага – Київ)