Автотранспорт – основний забрудник повітря в українських містах

Величезні автомобільні затори давно вже стали повсякденним явищем для великих українських міст

Київ – Кількість автомобілів в Україні щорічно зростає: за даними Державтоінспекції, цього року їх вже понад 10 мільйонів. Можна було б порадіти, що власним авто вже послуговується кожен четвертий українець. Проте в результаті автомобільні викиди стали основним джерелом забруднення повітря у великих містах. Навіть в індустріальних центрах Донбасу та Придніпров’я вони за обсягом зрівнялися із промисловими викидами, а в інших містах частка автотранспорту в забрудненні повітря взагалі перевищує 90%. Про це повідомив Радіо Свобода начальник Центральної геофізичної обсерваторії МНС України Олександр Косовець.Фахівці обсерваторії проводять дослідження повітря у 53-х містах і формують рейтинг їх забруднення.
Представник МНС Олександр Косовець розповів: «За перше півріччя в цілому по Україні в десятку найбільш забруднених міст входили Макіївка, Дніпродзержинськ, Одеса (потрапила сюди виключно завдяки автотранспорту), Донецьк, Горлівка, Дзержинськ, Єнакієве, Маріуполь, Дніпропетровськ і Лисичанськ. Дані свідчать про кількаразові перевищення гранично допустимих концентрацій. Зокрема, дуже високий був вміст бензпірену, пилу, формальдегіду,фенолу , фтористого водню, аміаку, діоксиду азоту. Вклад автотранспорту в Києві – відсотків 90».

Київ, де зосереджена десята частина українських авто, цього року посів лише 27 місце. Все тому, що частину постів Центральної геофізичної обсерваторії у столиці відключили від електроенергії. «Із урахуванням їхніх показників, Київ увійшов би до другої десятки забруднених міст», – запевняє Олександр Косовець. Але міській владі вигідно показувати, що столиця стає чистішою.

Основна причина застуди – смог

Щодо центрів української металургії та хімічної промисловості, то в умовах фінансової кризи й падіння виробництва, автомобільних викидів менше не стає. Зокрема, в Запоріжжі їх частка у забрудненні довкілля і погіршенні здоров’я мешканців уже перевищує 40%.

Завідувач відділу гігієни довкілля Запорізької міської санепідслужби Євген Тулушев зазначає: «40%, і ця частка постійно зростає. Найсумніше, що ця частка прийшла у двори, в зону дихання наших дітей. Наразі двори перетворені на стоянки авто. Із зупинкою підприємств, звичайно, росте частка забруднення від автотранспорту. Деякі складові автомобільних викидів мають і канцерогенний вплив, сприяють загостренню бронхіальної астми. Але передусім це неспецифічна дія, яка знижує імунітет. І людина страждає від звичайних хвороб – тої ж застуди».

Під прицілом труби – діти

Останні дослідження російських, американських вчених, а також українського Інституту гігієни та медичної екології імені Марзеєва показують, що пил і дим від автомобілів, особливо його дрібні частинки, мають канцерогенну дію, а крім того, погіршують розумовий розвиток дітей. Автомобільні викиди є одними з найбільш токсичних, вважає провідний спеціаліст Інституту токсикології та фармакології НАН України Володимир Шумейко.

«Вони надзвичайно токсичні і дуже шкідливі. Впливають в першу чергу на легені, на систему засвоєння кисню. Вона погано відновлюється, і це може призвести навіть до набряку легенів. А в підсумку – імовірний розвиток раку легенів», – каже Володимир Шумейко.

Робити якісний бензин в Україні ще не навчилися


На думку фахівців, кожна людина має змогу зменшити шкідливий вплив на своє здоров’я. «Не гуляти на проспектах Києва, які є найбільш забрудненими. Або обмежувати прогулянки у часі. А на рівні держави – необхідно завозити авто останнього покоління, а не ті, що на Заході виведені з експлуатації. Чесно кажучи, російські авто, навіть сучасні, не мають належної системи для захисту довкілля і органів дихання», – зазначає Володимир Шумейко.

Отже, причини автомобільного смогу всеукраїнського масштабу не лише кількісні, але й якісні. Значна частина українських автомобілів не відповідають міжнародним екологічним вимогам. Щодо якісного пального, то виявляється, що в Україні такого взагалі не випускають!

«Нафтопереробні заводи, що є в Україні, здебільшого випускають пальне, що не відповідає стандартам Євро-4 і Євро-3, – заявив Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін. – Ця галузь потребує реформування, модернізації та реконструкції. Використання пального невисокої якості шкодить здоров’ю населення України, навколишньому середовищу. Другий аспект – це негативний вплив та сучасні двигуни. Імпортне пальне, зокрема з Литви, Білорусі, Болгарії та Румунії, порівняно з українським – досить високої якості. Безумовно, водії мають вибирати. Краще пальне є й дорожчим».

Євпаторія врятувала своє повітря альтернативним пальним

Крім переходу на якісне пальне автомобільні викиди має зменшити будівництво об’їзних шляхів та транспортних розв’язок у великих містах, розвиток електротранспорту, зокрема метро, яке продовжують будувати у Дніпропетровську, розпочинають – у Донецьку та Запоріжжі. Але найбільші результати на сьогодні дає переведення автомобілів на зріджений газ, спирт та біобензин.

Такі європейські країни, як Італія, перевели на альтернативне пальне кожну четверту автівку. В Україні ж на сьогодні на екологічно чистому пальному їздять лише 45 тисяч автомобілів. Хоча є обнадійливі приклади. Так, у курортному місті Євпаторії на газ переведені всі автобуси, майже увесь комунальний автопарк, і значна частина приватного автотранспорту, для якого створена мережа газозаправних станцій. Тому Євпаторія на сьогодні є одним із екологічно найчистіших міст України.

(Київ – Прага)