Україна не підписала Конвенцiю про касетнi бомби

Українська сторона позитивно ставиться до намiрiв деяких країн вiдмовитися вiд застосування касетних боєприпасiв як засобу ведення бойових дiй, але вважає їх законною зброєю i утрималася вiд пiдписання конвенції про їх заборону.

«Україна вважає, що введення нового глобального режиму заборони цiлого класу озброєння має базуватися на засадах його обов'язкового унiверсального застосування», – йдеться в коментарi Міністерства закордонних справ.

При цьому МЗС зазначає, що більшість країн-виробників касетних боєприпасів виступили проти запровадження заборони, а Євросоюз не виробив консенсусної позиції з цього питання.

На початку цього місяця в Осло (Норвегiя) вiдбулася конференція щодо запровадження мiжнародного режиму заборони застосування, виробництва, передання та зберiгання касетних боєприпасів.

Відповідний договір підписали представники майже сотні держав. Проте країни, які є найбільшими виробниками цих пристроїв у світі, а також найчастіше їх використовують, серед них – США, Росія, Китай, Ізраїль, Індія та Пакистан – не погоджуються з забороною і відмовилися підписати угоду.

Касетні бомби – це повітряна або наземна зброя, яка містить вибухові пристрої меншого калібру. Такі бомби використовують для ураження великих територій: вони вибухають і розкидають навколо менші вибухові пристрої.

Використання касетних бомб призводить до жертв не лише серед військових, а й серед мирного населення.