Янукович хоче боротися з кризою через протести громадян та мистецтво?

Київ – За даними Світового банку, наступний рік буде позначений глобальною рецесією, внаслідок чого будуть скорочені обсяги світової торгівлі, інвестиційні надходження та ріст виробництва. Найбільш уразливими у цій ситуації будуть країни, які розвиваються. Про те, що найгіршого від економічної кризи треба чекати українцям у наступному році, говорять і українські політики. Однак, схоже, що свої зусилля вони планують спрямовувати не на боротьбу з кризою, а на війну між собою. На це вказують і зволікання з формуванням парламентської коаліції і лобістські штрихи в так званих антикризових проектах. А лідер найбільшої парламентської фракції Віктор Янукович дійшов до найабсурднішого. Він планує наступного року боротися з кризою за допомогою протестів громадян.
Про те, наскільки затягнеться світова економічна криза і як довго приходитимуть до тями постраждалі від неї економіки, спрогнозувати точно не береться ніхто, навіть серед експертів поважних міжнародних інституцій.
Віктор Янукович між тим зажадав від уряду Тимошенко приборкати економічну кризу в Україні рівно за 100 днів. Інакше він виведе на вулиці громадян, щоб ті поклали край «казкам і розмовам» влади.
«Ми будемо вимагати від влади, щоб вона приймала рішення. Якщо цього не буде зроблено, то ми запросимо сюди в Київ людей. Для того, щоб люди прийшли в державні установи і разом із нами вимагали від влади конкретних дій, а не казок і розмов» – сказав він..
Такі заклики лідера офіційної опозиції виглядають смішними, якщо згадати його попередні виборчі обіцянки зробити кращим життя українців уже сьогодні на тлі масового зростання цін і дуже цинічними, якщо зважити на те, що найбільше жертв кризи виявили і виявлятимуть підприємства, переважна більшість власників яких належать до Партії регіонів і є народними депутатами.
В Україні криза найбільше позначилася на тих сферах виробництва, які ще недавно приносили надприбутки передовсім власникам підприємств. Мова йде про гірничо-металургійну галузь, нафтопереробну, машинобудування, предмети хімії тощо. Ще недавно ці сфери хвалилися ростом виробництва. Наразі цей сектор продемонстрував неконкурентоспроможність на світових ринках і нездатність працювати в кризових умовах.
Отримавши раніше надприбутки, власники підприємств абсолютно не дбали про модернізацію виробництва, впровадження інноваційних, наукоємких технологій та накопичення ресурсів для виробничих потреб на, так би мовити, чорний день.
Треба зазначити, що усе це робилося за повного мовчання влади, яка зобов’язана бути у курсі ситуації на ринках і думати не лише про зростання ВВП, а й про стратегію та економічну безпеку.
Зорієнтована переважно на експорт сировини та виробництво напівфабрикатів, що було основною часткою експорту, українська промисловість забезпечувала легкі і швидкі доходи як до бюджету, але головне – до кишені власників таких підприємств.
Отримані ж надприбутки власники виводили в офшорні зони, а не в модернізацію підприємств. (Як твердить голова парламентського комітету із податкової та митної політики Сергій Терьохін, це робилося також і для того, щоб не платити у держбюджет відсотки за отримані дивіденди).
«Невидима рука» української кризи
За даними експертів, частка українських підприємств, які дбали про запровадження інноваційних технологій, оновлення виробничих ресурсів, становить менше ніж 10%, в той час як у розвинених країнах – понад 70%.
Таким чином, в умовах світової кризи українська продукція виявилася на світових ринках зайвою через величезне насичення ринків подібною продукцією за менші гроші і кращої якості.
Звідси й масове скорочення виробництва або зупинка підприємств, а отже, і звільнення працівників.
Не дбали українські олігархи й про розвиток інфраструктури міст, де розташовані їхні підприємства та про гідні зарплати працівників.
Імовірно, саме цих людей збирається привезти до Києва Віктор Янукович і використати у боротьбі з політичними опонентами. А точніше, з Тимошенко.
Про справжні причини, через які ці люди опинилися на вулиці або у скруті, «головний опозиціонер» не говорить.
Його соратники в усіх телевізійних шоу повторюють озвучену ним вимогу до уряду про 100 днів для наведення в країні порядку. При цьому жоден із них не пропонує своїх рецептів виходу з кризи. Заяви «регіоналів» про існування власної антикризової програми носять лише декларативний характер.
Таємні рецепти Партії регіонів порятунку української економіки
Відповідаючи на запитання в останній програмі Савіка Шустера про те, які саме антикризові заходи пропонує Партія регіонів, Ганна Герман відповіла, що у них, мовляв, є група фахівців, яка давно такі рецепти розробила. Говорить про таку програму і Віктор Янукович.
«Що стосується антикризової програми Партії регіонів, то ми переконалися, що в парламенті так звана більшість не хоче її розглядати. Вони в черговий раз ігнорують думку найбільшої фракції у парламенті. Нас хочуть з цього процесу виключити», – заявляє він.
Але знайти рецепти від «регіонів» ані на партійному сайті, ані у вигляді законопроектів неможливо. Як твердять деякі експерти, їх просто немає, оскільки і Партія регіонів і Президент зацікавлені у поглибленні кризи, щоб використати цей стан у боротьбі з Тимошенко, яку обидва політики мріють вивести з уряду передовсім із електоральними втратами як конкурентку на майбутніх президентських виборах.
Запропоновані ж ними окремі законопроекти у парламенті як антикризові викликають здивування в спостерігачів. Зокрема проект Януковича, Кінаха та Круглова про внесення змін до деяких законів України (щодо зниження податкового тиску й стимулювання розвитку вітчизняного виробництва), де серед іншого є стаття про спеціальний режим оподаткування культурних цінностей та транспортних засобів, що були у користуванні.
Як відзначає газета «Коментарі», автори проекту пропонують запровадити спеціальний режим оподаткування для операцій із предметами мистецтва, колекціонування і антикваріату, зокрема, скасувати сплату податку на додану вартість при їх ввезенні. В умовах фінансової кризи, відзначає газета, предмети мистецтва стали одним із надійних джерел вкладення коштів українських багатіїв.
Найбільше носіїв «зайвих» грошей якраз серед членів Партії регіонів та її спонсорів. Ось вам і вся боротьба з кризою за Януковичем…
Немає узгодженої програми дій порятунку країни і від Президента та Прем’єра. Але це вже окрема тема.
(Прага – Київ)