Рада Європи вибрала Мелітополь як зразкове інтернаціональне місто

Київ – Мелітополь – Містечко Мелітополь Запорізької області представляє Україну у спільному проекту Ради Європи та Європейської Комісії «Інтеркультурні міста». З переважно невеликих європейських міст вибрали лише одну столицю – норвезьке місто Осло, про решту 11 міст рідко можна почути в міжнародних новинах. Але похвалитися вони мають чим. Адже для того, щоб потрапити до проекту, вони мали продемонструвати, що вміють знаходити і використовувати потенціал культурного розмаїття для того, щоб розбудити творчість та інновації, які ведуть до економічного процвітання та покращення якості життя. Такі вимоги ставила перед учасниками програма.
Ще з часів скіфів та давніх греків в Мелітополі мирно співіснують представники понад 100 національностей. За століття спільного життя їхні традиції переплелися, створивши притаманний лише Мелітополю інтернаціональний культурний «коктейль». Тож навіть Європі з її традиціями міжнаціональної толерантності є чому повчитися в маленького українського містечка.
Але завдяки європейським проектам мелітопольці отримали змогу повніше розвивати всі свої національні культури. Так, декілька днів тому запрацював створений спільними зусиллями за участі 16-ти місцевих національно-культурних товариств сайт «Ми – Мелітополь».
Координатор цього проекту, завідувач відділу культури Мелітопольської міської ради Наталя Іванова розповіла Радіо Свобода: «Цей сайт створений як загальна платформа, на якій всі наші національні товариства могли б представити інформацію про свою діяльність, обряди та традиції свого народу. Крім того, таким чином ми хочемо заявити про Мелітополь як про інтеркультурне місто, в якому всі ці національності знаходять спільну мову і формують унікальну спільну культуру.
В рамках проекту місцеві «культурні перетворювачі» з нового року візьмуться за обличчя міста: зупинки і громадський транспорт прикрасять у різних національних стилях. До розвитку культури залучатимуть місцевих меценатів, і створять умови для перебування туристів із усіх куточків України та світу.
Дати достойний приклад іншим містам України
Врешті, мелітопольцям є що показати, окрім свого національного розмаїття. Бо тут вирощують знамениту у світі черешню, збирають чудовий мед, поруч знаходяться цілющі джерела та легендарна пам’ятка історії Кам’яна Могила, на якій збереглися зразки найстарішої відомої на планеті писемності.
Головна мета проекту – дати достойний приклад іншим містам України, вважає директор центру розвитку «Демократія через культуру» Олександр Буценко.
«Показати, що основним ресурсом, в кризовий чи не кризовий час, – в кожній місцевій громаді є люди і зв’язки між людьми. Ми показуємо механізми, як можна рухати нові ідеї, а ресурси, необхідні для цього, в кожному місті – свої. Головне – відкрити їх, і почати використовувати. Ми думаємо, як поширювати цей досвід на інші міста України», – зазначив Олександр Буценко.
«Модель 21: творці змін»
Крім того Мелітополь взяв участь у Швейцарському проекті «Модель 21: творці змін». В рамках цього проекту в різних містечках України формуються команди так званих «культурних перетворювачів» – людей, що знаходять і реалізують нові, унікальні можливості розвитку місцевих громад.
Так, у Ніжині Чернігівської області основою нових культурних проектів стали легенди цього старовинного міста, зокрема пов’язані з перебуванням у ньому письменника Миколи Гоголя. Крім того всі вихідці з цього міста, що мешкають в різних куточках світу, отримали листівку з написом: «Згадай про Ніжин!»
У сусідніх Прилуках місцева громада перетворила бібліотеки на осередки мистецького життя, а місцеві пам’ятки історії розрекламувала на весь світ. Перебуваючи тут, директорка Швейцарської культурної програми у країнах Південно-Східної Європи та Україні Еліза Фухс назвала Прилуки «Європейським центром культурних перетворень».
Свій шлях обрали й у містечку Жовква Львівської області: місцеві жителі знайомляться з громадами інших маленьких міст, а тоді організують взаємні творчі поїздки дітей та дорослих з метою культурного обміну. Наступного року «культурні перетворювачі» з’являться і в інших містах української глибинки – обіцяють організатори проекту «Модель 21».
(Київ – Мелітополь – Прага – Київ)