У США – снігові буревії

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах снігові буревії майже паралізували життя північної половини країни. Зокрема, як повідомляють, понад півметровим шаром снігу вкриті штати Північного Заходу і Тихоокеанського узбережжя Америки. А яка картина на сході, на Атлантичному узбережжі?
Ваш кореспондент, мешкаючи на північ від Нью-Йорка (десь 50 кілометрів від Манхеттена), вихідні провів з лопатою, відкопуючись.

Щоправда, стукали зранку у двері хлопчаки з лопатами, пропонуючи свої послуги за помірковану платню – 25 доларів за подвір’я, але ми з дружиною вирішили впоратися самотужки. Спочатку був дощ, потім град, за ним – сніговий буревій.

Півметра снігу – це мало чи багато? Якщо у Києві це трапляється щороку, то у Нью-Йорку, розташованому на широті Ташкента, це назвичайна подія. Попри те, що сотні машин з бульдозерними ножами та бункерами солі чергують на автошляхах, аварії частішають.

Життєвий ритм сповільнюється. Шкільні заняття скасовують, людей з праці відпускають на 2-3 години раніше. Багато крамниць зачинено. Аеропорти скорочують кількість рейсів, бо наявного парку снігоочисних машин замало, щоб очищувати злетні смуги від крижаного шару і тримати їх у робочому стані.

У суботу скасували третину рейсів у великих міжнародних аеропортах – імені Кеннеді та Ла-Гуардіа у Нью-Йорку, Ліберті – у Нью-Джерсі. Все це, зауважимо, збігається з часом зимових різдвяних та новорічних канікул, коли пасажирів особливо багато.

Дивлячись телевізійний репортаж із Гавайських островів, де відпочиває під тропічним сонцем новообраний президент Барак Обама з родиною, ми можемо лише позаздрити, але і його дім у Чікаго, теж, подібно до нашого, під снігом.

Мій приятель в Олбані каже, що вони там, у столиці штату Нью-Йорк, за 200 кілометрів на північ від Манхеттена, вкриті снігом і чимало мешканців вже другий день сидять без опалення й світла. Подібне бачимо також у сусідньому штаті Нью-Джерсі та у штатах Нової Англії – Мейн, Масачузетс, Нью-Гампшир, Вермонт.

Аварія «Боінґа» в Денвері – результат негоди?

Це було справжнє диво, що ніхто не загинув. 110 пасажирів і п’ятеро членів екіпажу перебували на авіалайнері «Боїнг-737» компанії Continental.

Він починав рейс до Техасу і щойно набирав швидкість, готуючись піднятись у повітря, аж зненацька за 650 метрів до кінця злетної смуги лайнер винесло у бік рівчака, де він запалав, як свічка.

Тим не менше, обійшлося без жодної жертви, усі успішно вибралися з літака.

Тридцять вісім чоловік отримали поранення, здебільшого легкі.

Поки що не встановили причину аварії, там працює федеральна комісія. Але є підозріння, що за мінусової температури крижаний шар вкрив злетну смугу.

Якщо так, то випадок у Денвері став частиною нещасть, завданих сніговими буревіями на Заході Америки.

У штатах Орегон і Вашингтон сніговий шар понад півметра завтовшки, а швидкість вітру перевищувала 60 кілометрів на годину. Температура повітря знизилася до мінус 30 градусів за Цельсієм. Значні відрізки автострад, особливо у гірських районах, довелося закрити, де їх завалило снігом.