ЄС погрожує Росії і Україні судами і попереджає про довіру

Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу заявив сьогодні в Європейському Парламенті: «Якщо угод не дотримуватимуться, це означатиме, що і Росію, і Україну вже не можна буде вважати надійними партнерами Європейського Союзу в справах постачання енергоносіїв».

«Я хочу надіслати Москві і Києву дуже чітке послання», – сказав він: якщо угода, укладена за посередництва ЄС, не буде виконана негайно, Єврокомісія радитиме європейським газовим компаніям подавати до суду на російський «Газпром» і на «Нафтогаз України».

«Нинішня ситуація… неприйнятна і неймовірна. Факт полягає в тому, що і «Газпром», і «Нафтогаз» не здатні виконати свої зобов’язання перед європейськими споживачами», – наголосив Баррозу.

Росія постачає до країн ЄС близько чверті всього споживаного в них газу, з цього 80 відсотків надходять через газотранспортну систему України, постачання якою Росія перекрила.

При цьому деякі з країн ЄС значною мірою чи й майже повністю залежать саме від російського газу, який надходить через Україну.