«Газпром» знову подав заявку на транзит газу через ГВС Суджа

Російський «Газпром» втретє подав заявку на адресу «Нафтогазу України» на здійснення транзиту газу через газовимірювальну станцію Суджа в напрямку ГВС Орлівка та Ужгород.

Про це повідомив речник «Нафтогазу» Валентин Землянський.

У заявці передбачений обсяг транзиту 99,2 мільйона кубометрів за добу.

Натомість в українськiй компанiї ще раз зазначили, що «Нафтогаз України» пропонує російським колегам для виконання їхньої заявки подавати газ до української газотранспортної системи через ГВС Писарiвка і Валуйки.

13 і 14 січня «Газпром» вже подавав заявки про поновлення транзиту через газовимірювальну станцію Суджа.

«Нафтогаз» повідомив, що виконати це технологічно неможливо, бо в разі транзиту газу за маршрутом Суджа-Орлівка без газу через необхідність переорієнтації роботи газотранспортної системи залишаться Луганська, Донецька, Одеська, частково Дніпропетровська області.

Українська компанiя звернулася до «Газпрому» з пропозицiєю подати цей обсяг газу з iнших ГВС, а також вiдновити транзит на всiх напрямах i в колишнiх обсягах – понад 300 мільйонів кубометрів на добу i пiдписати вiдповiдну тимчасову технiчну угоду. Проте росiйська сторона поки що iгнорує цi пропозицiї.

Як повідомила прем’єр Юлія Тимошенко, посилаючись на єврокомiсара з енергетичних питань Андрiса Пiєбалґса, європейськi експерти пiдтвердили, що використання пропонованого Росiєю маршруту є дуже складним, i якщо взагалi можливим.