Україна готова транспортувати газ Європі й безкоштовно – Ющенко

Доставка газу до країн ЄС є завданням номер один, заявив Президент України в четвер увечері на закінчення свого одноденного робочого візиту до Лондона.

Відтак, сказав Віктор Ющенко, як наводить його слова прес-служба голови української держави, Україна до моменту укладення угоди з Росією про ціну на газ та ставку на транзит готова безкоштовно здійснювати прокачку газу до європейських споживачів.

«Бажання, воля, які від імені України я привіз до Європи, повинні засвідчити нашим європейським друзям: Україна є друг Європи, Україна робить усе, щоб забезпечити в неможливих умовах виконання функцій поставки російського газу», – заявив Ющенко.

Він додав, що українські державні гарантії вже офіційно направлені на адресу російської сторони, і питання наразі залишається лише у наявності політичної волі, необхідної для його вирішення.

«Ми сьогодні просимо російську сторону про одне: відкрити повноконтрактну поставку газу, як того вимагає відповідна технічна угода. Україна гарантує транзит цього газу», – наголосив Президент.

У Лондоні він мав із прем’єр-міністром Великої Британії Ґордоном Брауном, за його словами, «досить довгу розмову, яка присвячена одному – ситуації на газовому ринку, постачанню Росією газу до європейського споживача».

«Моя мета була одна: донести інформацію щодо розвитку цієї ситуації і, найголовніше, щодо плану її врегулювання», – сказав Ющенко в інтерв’ю журналістам після закінчення зустрічі.

Український керівник також укотре наголосив, що Україна повністю виконує всі свої зобов’язання щодо забезпечення транзиту російського газу до країн Європи, повністю розрахувалася за газ, який був поставлений їй у 2008 році, і протягом минулого року і особливо з 1 січня 2009-го не робила несанкціонованого відбору газу.

Ющенко додав, що Україна вітає «найширший загал для участі в переговорах із урегулювання газової кризи, у тому числі і саміт голів держав та урядів у форматі Україна – Росія – країни ЄС». Водночас, за його словами, сьогодні ключовим питанням є «не організація саміту, а організація поставки російського газу до Європи».

Президент України також скритикував реанімацію спроб змінити статус української газотранспортної системи. За словами Віктора Ющенка, це «мертві політичні газотранспортні проекти».

Раніше в четвер у телефонній розмові з канцлером Німеччини Анґелою Меркель український керівник уже заявляв, що Україна готова транспортувати російський газ до європейських споживачів навіть без контракту, якщо він буде постачатись у повному обсязі.

Останніми днями в Росії знову залунали згадки про давні плани створити газотранспортний консорціум для управління українською газотранспортною системою. Україна вбачає в цьому та в інших діях Росії намагання тим чи іншим чином перебрати контроль за цією системою.