Тимошенко: процвітання ЄС залежить від євроінтеграції України й Росії

Прем'єр-міністр України прогнозує, що в 2009 році Європейський Союз усвідомлює, що його процвітання й розвиток залежить від підтримки євроінтеграції України й Росії.

Про це сказано в статті Юлії Тимошенко «Відповідь на російське питання» у журналі «Світ у 2009», розміщеної на сайті Прем'єр-міністра.

«В 2009-му ЄС почне розуміти, що його подальше процвітання й розвиток можливі лише за підтримки європейських прагнень України й Росії», – сказано в статті.

При цьому прем’єр вважає, що після усвідомлення ЄС такої залежності необхідно буде знайти дипломатичний спосіб реалізації підтримки євроінтеграції України й Росії, а цей процес може бути непростим.

Крім цього, Тимошенко прогнозує, що в 2009 році ЄС почне вирішувати проблему вакууму безпеки, який виник у країнах між ЄС і Росією після розпаду СРСР.

«Адже не секрет, що замість залізної завіси в Європі виникли нові невидимі перешкоди, які розділяли держави, захищені гарантіями безпеки, і держави, у яких таких гарантій не було. Природно, що країни, які не потрапили в загальну європейську систему, виявилися незадоволеними облаштованістю пострадянського простору», – зазначила вона.

Прем'єр-міністр також вважає, що в 2009 році ЄС повинен визнати необхідність мирного й взаємовигідного розвитку подій на території між ЄС і Росією.

«Для цього й Росії, і Україні необхідні чіткі механізми реформ, спрямовані на прогрес і загальну модернізацію. Потреба такої інтеграції очевидні: Україна й Росія перебувають на шляху до того, щоб стати такими ж добрими сусідами, якими зараз є Німеччина й Франція», – зауважила Тимошенко.

Прем'єр-міністр також зазначила, що Україні й Росії необхідно виробити ефективну модель взаємовигідного співробітництва.

У вересні 2008 року Україна і ЄС домовилися про укладання в 2009 році нової посиленої угоди на принципах асоціації України.

У липні 2008 ЄС вирішив назвати нову посилену угоду з Україною угодою про асоціацію.