МВФ закликає Україну до суворого антикризового менеджменту

Міжнародний валютний фонд закликає українську владу скоротити дефіцит державного бюджету, зробити більш суворою монетарну політику й контролювати банківський сектор.

Про це йдеться в заяві головного радника з зовнішніх зв'язків МВФ Девіда Гоулі, розміщеному на офіційному сайті Фонду.

Гоулі наголосив, що скорочення дефіциту держбюджету – одна з головних умов продовження співпраці МВФ і України за програмою stand by.

Фонд також закликає українську владу проводити політику суворого антикризового менеджменту.

Важливим завданням для української влади є вживання заходів для відновлення довіри до банківської системи, заявляють в МВФ.

Поки що Фонд відклав надання Україні другого траншу кредиту stand by, який планували виділити 15 лютого, однак готовий продовжити дискусію з Києвом щодо подальшої співпраці.

З цією метою місія МВФ, що перебувала в Україні з 21 січня по 6 лютого, планує незабаром знову повернутися в Київ і продовжити роботу.

У листопаді минулого року Фонд вирішив надати Україні кредит stand by на суму близько 16,4 мільярда доларів для подолання проблем в економіці. Того ж місяця Київ отримав перший транш цієї позики – 4,5 мільярда доларів.

Передбачається, що мiсiя МВФ щокварталу перевiрятиме виконання Україною умов меморандуму, перш ніж надавати наступний транш кредиту.

Пiд час свого останнього вiзиту до України мiсiя так не змогла завершити перегляд через низку неузгоджених питань. Згiдно з даними Секретарiату Президента, виконання програми з МВФ поставлене пiд загрозу через небажання уряду вносити суттєвi непопулярнi змiни до держбюджету-2009, щоб зробити його реалiстичним.