Український цирк має шанс прогриміти на увесь світ

Київ – 26 лютого розпочнеться найпрестижніший у світі Міжнародний цирковий фестиваль у російському місті Іжевську. Що повезуть туди українські циркачі?
Роман Терещенко займається повітряною акробатикою понад 14 років. Деякі його циркові знахідки занесені до Книги рекордів Ґінеса. Роман виконує їх усі одразу, коли висить під куполом цирку і з легкістю жонглює двома дівчатами, перехоплюючи їх то за руки, то за ноги у повітрі. Іноді здається, що не втримає. А він навмисне кидає одну з них... точно на завбачливо приготований батут.

Жонглюючи двома дівчатами, українець поставив світовий рекорд

«Ми поставили чотири рекорди, зробивши ті елементи, які до цього ніхто не зміг. Наприклад, я обертаю партнерку у повітрі два з половиною рази і ловлю її. Літаємо без страховки на висоті. Звичайно, це ризиковано...», – каже Роман Терещенко.

Сергій та Наталя Шадрин теж їдуть захищати честь України. Їхній номер – це вкрай небезпечна розвага: вони кидають ножі одне в одного, в тому числі наосліп та крізь напівпрозору тканину.

Секрет майстерності Сергій пояснює просто: «Я не хочу потрапити ножем у дружину, тому й не потрапляю».

«Українське циркове диво» кияни побачили першими

Третій «козир» українського цирку – номер з жердиною, якою двоє гімнастів, Ігор та Олег Томчук підкидають і ловлять третього, Дмитра Харитонова, а самі тим часом балансують на двох кулях. Є ще дещо, що українці повезуть на міжнародний фестиваль, але це «дещо» директор Національного цирку Володимир Шевченко про всяк випадок тримає у секреті.

«Цирковий фестиваль в Іжевську – нині у світі найпрестижніший. І я впевнений у перемозі наших конкурсантів, бо подібного ніхто, крім них, не виконає. Ми зараз робимо такий крок, завдяки якому українські артисти будуть «світитися» в усьому світі», – каже директор Національного цирку Володимир Шевченко.

На запитання, хто на Міжнародному цирковому фестивалі в Іжевську буде найбільш небезпечним конкурентом, Володимир Шевченко без вагань відповів: «Ми!».

Українські циркачі тренуються перед поїздкою двічі-тричі на день. Але попри це обіцяють дати кілька вистав у Києві. Українці мають побачити циркове диво першими, і воно того варте!

(Київ–Прага)