У 79 суб'єктах Росії сьогодні проходять вибори до місцевих органів влади

Обирають депутатів місцевих парламентів, мерів міст або представників муніципальних органів влади. Також у деяких регіонах буде проведено місцеві референдуми.

За даними Центрвиборчкому Росії, загалом пройде близько трьох тисяч виборів різного рівня і місцевих референдумів. При цьому реалізувати своє виборче право зможуть близько 20 мільйонів росіян.

Передбачається, що на муніципальних виборах розгорнеться запекла боротьба, оскільки з січня 2009 року має бути значно збільшене фінансування муніципалітетів.

У п'яти регіонах Росії буде продовжено експеримент із відпрацювання методів голосування через інтернет. Законодавство поки що не дозволяє використовувати інтернет для голосування, тому опитування не має юридичного значення для визначення результатів виборів.

Голова ЦВК Російської Федерації Володимир Чуров наголосив, що не йдеться про цілковиту відмову від традиційної процедури з використанням паперових бюлетенів та урн, а голосування через інтернет може стати її корисним доповненням.

За прогнозами російського Центрвиборчкому, в електронних опитуваннях зможуть взяти участь 26 тисяч виборців.

Під час виборчої кампанії не обійшлося без порушень – МВС Росії зареєструвало загалом 187 порушень. Більшість із них пов'язані з виготовленням і розповсюдженням агітаційних матеріалів. Також зафіксовані випадки підкупу виборців.

Про використання правлячою партією «Єдина Росія» адміністративного ресурсу на місцях заявив напередодні лідер Компартії Росії Геннадій Зюганов.

А його колеги в Держдумі з фракції Ліберально-демократичної партії Росії (ЛДПР) 27 лютого на знак протесту проти ситуації, що склалася під час виборчої кампанії в регіонах, провели демарш – залишили зал пленарних засідань.

Голова ЛДПР Володимир Жириновський заявив, що в регіонах заарештовують тиражі партійних газет, заважають зустрічатися з виборцями, змушують кандидатів від ЛДПР виходити з партії, чинять тиск на членів їхніх родин.

Звертаючись до депутатів фракції «Єдиної Росії» Жириновський заявив, що правоохоронні органи, суди і прокуратура не звертають уваги на порушення виборчого законодавства з боку керівництва регіонів.