Мукачівський замок «Паланок» в оренду так і не віддали, бо нема кому

У внутрішньому дворику Мукачівського замку часто проводять

Мукачеве – Мер міста Мукачева Золтан Лендел підписав учора розпорядження, яким визнано, що конкурс із видачі в оренду мукачівського замку «Паланок» не відбувся через відсутність претендентів. Міська влада побоюється, що за відсутності інвестора унікальна пам’ятка історії зруйнується. А закарпатці кажуть, що через втручання політиків у це питання українського інвестора навряд чи знайдуть.
Це був уже другий конкурс. А під час першого замок «Паланок» уже взяла було в оренду фірма дружини голови Секретаріату Президента України Віктора Балоги.

Компанія «Високий замок», яка виграла той перший конкурс на оренду замку, потім відмовилася від нього. Цього разу вона вже й не подавала заявку на участь.

Мукачівський замок «Паланок» – зразок середньовічної фортифікаційної архітектури, одна з найцінніших пам’яток історії та військової архітектури XIV–XVII століть, яка збереглася донині в Україні
30 січня 2009 засновники ТОВ «Високий замок», яке взяло на 46 років в оренду приміщення Мукачівського замку «Паланок», відмовилися від орендної згоди.

Орендарі звинуватили політиків

У листі мерові Мукачева вони заявили, що київські високопоставлені урядовці, народні депутати від «певних політичних сил», зокрема, депутат Геннадій Москаль, віце-спікер Микола Томенко, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко та інші, «підняли великий галас щодо конкурсу на оренду окремих приміщень замку «Паланок», паплюжать міську владу Мукачева і нас особисто, завдають великої шкоди інвестиційній привабливості Мукачева, влаштували справжній інформаційний терор».

Представники фірми далі твердять, що згадані ними особи, «переслідуючи свої вузькопартійні інтереси та прагнучи нашкодити своїм політичним опонентам, … не зупиняються перед тим, щоб завдати шкоди загальнодержавним інтересам».

Автори листа нагадали, що перевірка прокуратури, яку ініціював Кабінет Міністрів України, не знайшла порушень законодавства при проведенні конкурсу, і його результати не було оскаржено в судовому порядку.

«Нагнітання політичної ситуації навколо цього проекту робить неможливою нашу подальшу роботу з реконструкції та будівництва в замку «Паланок», – заявили засновники компанії «Високий замок».

І от 16 березня завершився термін подачі заявок на участь у другому аукціоні на оренду замку. Сам конкурс планували провести в режимі засідання міської ради 26 березня, щоб усе було відкрито. «Проте жодна заява не була подана, тому я підписав розпорядження, згідно з яким конкурс визнано таким, що не відбувся через відсутність заявок», – повідомив мер Мукачева.

Поки шукають закордонного інвестора, замок руйнується

Коли буде оголошений новий конкурс, за словами мера, ще не вирішено. «Поки що ми витримаємо певну паузу. Але наразі проводимо інтенсивну інформаційну інтервенцію за кордоном, бо чомусь вітчизняних інвесторів проект оренди замку не дуже приваблює, особливо після того, як у це питання втрутилася політика», – каже він.

«До речі, чомусь саме ті політики, які дуже активно втручалися в процеси видачі в оренду, і не подумали допомогти нам знайти покупця й таким чином врятувати історичну пам’ятку», – прокоментував Золтан Лендел.

А тим часом замок дедалі більше руйнується. Лише за цю зиму в кількох місцях провалилася покрівля, дощова вода потрапляє всередину й руйнує стіни.

На утримання замку «Паланок» на рік витрачається близько мільйона гривень, із яких 60% коштів надає міський бюджет, інші 40% замок заробляє самостійно від продажу квитків.

(Мукачеве – Прага – Київ)