Модернізація ГТС України економiчно вигiдна для Європи – Тимошенко

Прем’єр-міністр України у своєму виступі на Міжнародній інвестиційній конференції з питання модернізації української ГТС у Брюсселі висловила думку, що модернізація української газотранспортної системи для Європи набагато вигідніша, аніж будівництво нових газопроводів, а вкладення 5,5 мільярдів доларів дасть змогу збільшити пропускну спроможність ГТС на 60 мільярдів кубометрів газу.

«Ми знаємо, що багато говорять про альтернативні шляхи постачання газу (до Європи) в обхід України… Але я хочу звернути увагу, що будівництво нових газопроводів – це десятки й десятки мільярдів доларів нових грошей, це колосальні інвестиції», – заявила Юлія Тимошенко.

Водночас, за словами прем’єра, для робіт із модернізації та розширення української ГТС необхідно мати тверді гарантії Росії та Європейського Союзу щодо обсягів транзиту газу через територію України в довгостроковій перспективі.

«Якщо вкладати ті гроші, які передбачені для модернізації та реконструкції, якщо вкладати ці 5,5 мільярдів доларів у збільшення обсягів експорту, ми повинні бути впевнені в тому, що транзит газу проходитиме територією України в повному масштабі, який може забезпечити Україна», – заявила Тимошенко.

У зв’язку з цим вона висловила впевненість, що результати сьогоднішньої конференції мають забезпечити спільний внесок у «справу політичної, енергетичної та економічної безпеки всього європейського континенту».

За даними Єврокомісії, на 2009–2015 роки знадобиться 2,5 мільярди євро інвестицій для модернізації української ГТС, щоб зберегти її поточні експлуатаційні потужності.

Водночас заступник голови правління російського «Газпрому» Валерій Голубев розкритикував такі розрахунки, заявивши, що «сума, необхідна для модернізації української ГТС, повинна бути в 10 разів більша».