Українські миротворці з Криму рушають до Косова

Близько двох сотень морських піхотинців ВМС України сьогодні в Сімферополі прийняли Присягу миротворця. За повідомленням прес-центру українського флоту, 86 з них сьогодні ж відбули до Косова.

Протягом чотирьох місяців морські піхотинці проходили в Криму спеціальну підготовку для особового складу спільного українсько-польського миротворчого батальйону «УкрПолБат» сил КФОР у Косові.

По закінченню програми відбулася церемонія прийняття Присяги миротворця, в якій взяв участь командувач ВМС України адмірал Ігор Тенюх. Він повідомив, що 9 квітня заплановано провести другий етап ротації національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону «УкрПолБат». Цього дня до Косова буде направлено ще 96 військовослужбовців.

Підрозділи Збройних Сил України виконують миротворчі завдання у складі багатонаціональних сил КФОР у Косові з 1 вересня 1999 року. З 25 липня 2000 року завдання у складі багатонаціональної бригади East сил КФОР виконує національний контингент спільного українсько-польського миротворчого батальйону «УкрПолБат».

Серед головних завдань, що покладаються на особовий склад українського миротворчого контингенту, – здійснення патрулювання, гарантування безпеки пересування місцевих жителів, несення служби на спостережних постах, надання гуманітарної допомоги, перевірка автомобільного транспорту та населення на предмет наявності зброї, вибухівки, наркотичних речовин та контрабанди.