До Косова їде українська морська піхота

Сьогодні з Криму до Косова вирушили 98 українських миротворців. Про це повідомила прес-служба Військово-морських сил України. Вперше в миротворчій операції братимуть участь морські піхотинці українського флоту.

За повідомленням флотської прес-служби, сьогодні розпочинається завершальний етап чергової ротації національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону «УкрПолБат» багатонаціональної тактичної групи «Іст» сил КФОР у Косові.

Із Києва морські піхотинці залізничним транспортом вирушать до болгарського міста Софія, а звідти їх повезуть автотранспортом до американського табору Bondsteel у Косово.

Перша група у складі 86 миротворців відбула з Криму на початку квітня. Протягом 4 місяців морські піхотинці проходили в Криму спеціальну підготовку для виконання миротворчої місії. По закінченню програми відбулася церемонія прийняття Присяги миротворця, в якій взяв участь командувач ВМС України адмірал Ігор Тенюх.

Підрозділи Збройних Сил України виконують миротворчі завдання у складі багатонаціональних сил КФОР у Косовому з 1 вересня 1999 року. Із 25 липня 2000 року завдання у складі багатонаціональної бригади «Іст» сил КФОР виконує національний контингент спільного українсько-польського миротворчого батальйону «УкрПолБат».

Серед головних завдань, що покладаються на особовий склад українського миротворчого контингенту, – здійснення патрулювання, гарантування безпеки пересування місцевих жителів, несення служби на спостережних постах, надання гуманітарної допомоги, перевірка автомобільного транспорту та населення на предмет наявності зброї, вибухівки, наркотичних речовин та контрабанди.