Сміх як засіб проти депресії та... кризи

Акція «Посмішка долає кризу» на Майдані Незалежності у Києві

Київ – У середу в центрі столиці України була виявлена загрозлива концентрація вірусу «хорошого настрою». Носії інфекції – хлопці та дівчата, які роздавали перехожим надувні кульки та дарували всім охочим посмішки – звичайні й намальовані. Так розпочалася акція «Посмішка долає кризу», яку самотужки організували студенти київських вишів.
Щодня студент Києво-Могилянської академії Олексій Малицький користується метро у години пік. Попервах лайка та штовханина викликали у нього депресію. Аж поки одного ранку він вирішив... посміхатися іншим пасажирам! Вони мимоволі посміхалися у відповідь – і від цього у вагоні ставало наче світліше.

Юнак не зупинився на цьому, і виступив ініціатором всеукраїнської акції «Посмішка долає кризу». В інтернеті та з-поміж колег-студентів Олексій Малицький знайшов безліч однодумців.

«Ми не згодні з настроями, які панують в українському суспільстві, особливо у громадському транспорті. Заходиш у метро, бачиш ці заклопотані обличчя – і руки опускаються, нічого робити не хочеться. Навіть закордонні туристи помічають, що українці – дуже сумні люди, в інших країнах набагато більше посміхаються! Ми, студенти, хочемо змінити ситуацію, бо нам у цьому суспільстві жити. На Майдані Незалежності ми збудуємо найбільшу в Україні посмішку. Зі студентів!», – сказав Олег Малицький перед початком акції.

Лірики і прагматики

На головному майдані Києва лунає багатоголосий сміх. Близько 200 хлопців та дівчат узяли до рук жовті надувні кульки та вишикувалися у вигляді велетенського усміхненого обличчя. Воно то підморгує глядачам, то показує їм язика. Перехожі здивовано зупиняються. Деякі фотографують, а деякі приєднуються до вуличної вистави.

Причому, всі опитані Радіо Свобода учасники та глядачі дійства вважають веселощі мало не панацеєю. Втім, навіть в епіцентрі цих веселощів знайшлися скептики та прагматики.

«Посмішка – це вияв такої собі «дурнуватості». Це ухил від проблем, від ситуації, яка зараз є дуже складною. А в Україні її намагаються вирішити за принципом «говорили, балакали, сіли та заплакали». Треба діяти рішуче, без зайвих посмішок, із серйозним обличчям, гарячим серцем та холодною головою», – каже Максим, студент-економіст одного з київських вишів.

Кожна посмішка прискорює вихід із кризи

Проте, дослідники феномену посмішки дотримуються зовсім іншої думки. Якщо частіше усміхатися, можна цілком реально прискорити вихід України з кризи, вважає соціальний психолог Олег Покальчук.

«Українці – заклопотана і понура нація, порівняно з іншими народами Європи. Чи не тому ми постійно пасемо задніх в економіці? Посмішка впливає на персональну конкурентноздатність людини, на її ставлення до навколишньої ситуації. Посмішка сприяє більш адекватному сприйняттю кризи і дає змогу більш реалістично й оптимістично оцінювати свої можливості. Хороший настрій – одна з основних запорук виходу України з кризи, оскільки сила нації залежить від сили кожного індивіда», – зазначає Олег Покальчук.

«Гімнастика для обличчя» дарує гормони радості

Якщо більше усміхатися, можна не лише кризу подолати, а й поліпшити здоров’я, переконана психоаналітик, консультант Європейської психотерапевтичної ліги Наталя Кухтіна.

«Є навіть окремий напрямок у психотерапії – сміхотерапія. Коли людина усміхається – рухаються 36 лицьових м’язів, і вони діють на гіпофіз, який викидає у кров гормон радості норадреналін. А він стимулює усі системи організму. Коли в людини тривала депресія – ми даємо таку рекомендацію: закрийтеся у кімнаті, станьте напроти дзеркала і посміхайтеся, нехай навіть через силу. За хвилину такої вправи людина починає сміятися від щирого серця. Найважливіше, що жодних протипоказань немає. Науковцями доведено: чим частіше ми будемо усміхатися, тим здоровішими станемо, тим краще будемо жити!», – запевняє психолог.

Організатори акції «Посмішка долає кризу» обіцяють не обмежуватися Києвом: вже є охочі звеселяти перехожих в інших великих містах країни. Україна сміється над труднощами – значить, вона їх подолає.

(Київ – Прага)