Хакери з України лякають світ, але не саму Україну

Прага – Останніми днями в світі знову заговорили про комп’ютерних хакерів, які завдали значної шкоди комп’ютерним мережам не тільки комерційних компаній, але й державних установ низки країн. Одна з їхніх «найуспішніших» груп, щойно викрита, але ще не знешкоджена, діяла з території України. А от сама Україна таких нападів не боїться.
Останні повідомлення про діяльність комп’ютерних «геніїв» сумнівного ґатунку знову, як це вже не раз бувало раніше, згадують про Україну. Принаймні, на українській території розташовані комп’ютери, з яких шестеро не відомих іще зловмисників створили і контролювали мережу для захоплення чужих комп’ютерів.

За її допомогою вони за кілька місяців здобули доступ до майже двох мільйонів комп’ютерів у цілій низці країн. Серед узятих ними під контроль – машини з базами даних і різноманітних компаній, від малих до велетенських, і урядових установ кількох держав.

За даними американських і британських правоохоронців, які викрили саму мережу, але не тих, хто стоїть за нею, призвідники такого найширокомасштабнішого досі комп’ютерного нападу по тому продавали доступ до контрольованих ними урядових і корпоративних комп’ютерів на російських хакерських форумах. Їхні «заробітки», як припускають, становили до кількохсот тисяч доларів щодня.

Крім США і Великої Британії, інших конкретних потерпілих країн не називають.

Українській владі хакери не страшні. Майже

Але можна впевнено говорити, що України серед них немає, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода фахівець із комп’ютерної безпеки однієї з українських спецслужб, який висловив власну думку й побажав залишитися неназваним.

«Ситуація дуже проста: якщо за кордоном переважна більшість державних органів, які використовують вихід в інтернет, мають безпосередній прямий вихід, тобто можливий і доступ до баз даних іззовні, хоч і захищений купою паролів та іншими певними «кордонами», то в Україні такі заходи захисту не здійснюються, тому що в нас доступу до державних баз даних прямого, безпосередньо з інтернету, немає – тобто, навіть немає фізичного доступу», – пояснює фахівець.

За його словами, в Україні сайти урядових органів мають іншу мету, ніж у західних країнах – вони, так би мовити, тільки для зовнішнього вжитку: «У нас є просто окремі органи влади, які мають свої сайти для доступу до якихсь інформаційних чи довідкових даних, а такого поняття, щоб якісь бази даних можна було змінювати ззовні, такого немає».

Як каже співрозмовник Радіо Свобода, хакери, звичайно, можуть пошкодити такі інформаційно-довідкові сайти українських державних органів, але завдати шкоди урядовій інформації таким чином в Україні неможливо.

За даними Радіо Свобода, хакерські напади на бази даних державних органів в Україні таки стаються, але хіба зсередини внутрішніх комп’ютерних мереж цих органів. А їхньою метою є найчастіше втручання в якусь конкретну інформацію (наприклад, про якусь фінансову операцію урядового відомства), а не масове викрадення даних, ще й для перепродажу.

А у США кібербезпеку захищатимуть військові

Інакше виявляється в інших країнах, як, наприклад, у США. Якраз перед повідомленням про хакерську мережу з України там оголосили про інше викриття. Як стало відомо, інші хакери – за деякими даними, можливо, з території Китаю – майже два роки тому дісталися до інформації про найдорожчу збройну програму Пентагону, вартістю в 300 мільярдів доларів.

Ідеться про розробку найновітнішого бойового літака за програмою «Єдиний ударний винищувач», який має замінити собою цілу низку нинішніх військових літаків у США й іще кількох країнах. Військовим лише залишається стверджувати, що серед величезної кількості викраденої інформації про цей проект не було найсекретнішої.

Але повідомлення викликало стривоженість у Вашингтоні. За лічені дні там відповіли на нього планом створити в Міністерстві оборони нове командування, яке відповідатиме за кібер-безпеку. Президент Барак Обама має виступити з цим планом уже наприкінці місяця.

А українці просто не приєднують комп’ютери з таємною інформацією до всесвітньої мережі…

(Прага – Київ)