Фестиваль «Великдень у Космачі» проходить на Гуцульщині

Втретє село Космач, яке ще називають серцем Гуцульщини, приймає учасників і гостей міжнародного фестивалю «Великдень у Космачі».

Це найбільше в Україні село за кількістю присілків – 32 і майстрів – чи не кожний другий на 6 тисяч мешканців, більше двох десятків із званням народних.

За словами сільського голови Космача, знаного на Прикарпатті вишивальника, заслуженого майстра народної творчості Дмитра Пожоджука, завдання фестивалю – відродження і популяризація самобутніх традицій і промислів краю.

Урочисте відкриття розпочалося одночасною грою кількох десятків трембітарів, а виставки виробів майстрів та майстер-класи працюють вже зранку.

На фестиваль зібралися народні майстри вишивки, гончарства, різьби по дереву, соломоплетіння, боднарства, виробів зі шкіри, ліжникарства не лише з Гуцульщини, а й з інших регіонів України та з-за кодону. Їхню продукцію можна подивитися і придбати.

Водночас проходитиме V Міжнародний з’їзд писанкарів, який зібрав і майстрів писанкового розпису, і науковців, і мистецтвознавців.

Відбудеться також науково-практична конференція з історії розвитку туризму, адже Космач може похвалитися тим, що тут відпочивали Олесь Гончар, Ірина Вільде, Олександр Довженко, тут Сергій Параджанов знімав фільм «Тіні забутих предків».

Музична частина фестивалю – це виступи фольклорних самодіяльних гуртів та професійних колективів із Києва, Рівного, Тернополя, Чернівців. Три дні над горами лунатиме автентична етномузика.

Для молоді відбудуться кінопокази та конкурс «Княгиня Космача».