Як свинячий грип вплинув на економіку? Закордонний паспорт подорожчав. (Огляд преси)

Київ – В Україні практично не лишилось людей, які б не відчули на собі економічної кризи. Результати соцопитування Київського міжнародного інституту соціології публікує видання «Сегодня». У статті «Півкраїни збідніло» йдеться, що 95% українців відчули проблеми, пов’язані із кризою. Головною причиною цього стало зростання цін та підвищення тарифів. Водночас оптимістичні прогнози роблять економісти. До кінця цього року кількість людей, які не можуть забрати депозити з банків, зменшиться. Фінустанови мають почати видавати виплати вже влітку.

У цьому ж номері газети «Сегодня» йдеться, що в Україні подорожчав закордонний паспорт – на 150 грн. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів. Отож, нині, щоб оформити документ за три дні, українець має заплатити близько 900 гривень, 10-денне оформлення закордонного паспорта коштуватиме 750 гривень, якщо ж ви готові чекати місяць, заплатите 400 гривень. Ціни зросли як в Центрі видачі паспортів, так і в управлінні віз та реєстрації. Більше про нові ціни та сервіс видачі закордонних паспортів читайте у статті «Закордонні паспорти по тисячі».

Перед світом постала загроза глобального карантину. Про спалах так званого свинячого грипу пише видання «Голос України». Новий смертельний різновид грипу H1N1, вперше зафіксований у Мексиці, забрав життя вже понад сотні людей у Мексиці, США, Канаді та Іспанії. Вірус примусив країни захищатися митними бар'єрами, обвалив на Заході акції виробників свинини, продавців сої та кукурудзи, якими відгодовують свійських тварин. «Мексиканський вірус» – в прямому і переносному розумінні свиня, підкладена світовій і українській економіці. Більше про це читайте у статті «Вірус як надзвичайний виклик».

Українська представниця на міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення» прибула з командою до Москви, де провела перші репетиції. Світлана Лобода обіцяє увійти в історію «Євробачення». Подробиці читайте в сьогоднішньому номері «Фактів».

На травневі свята українських телеглядачів чекають одразу дві епохальні прем’єри, пише газета «Вечірні вісті». Розпочинається показ кольорової версії легендарного радянського серіалу про Штірліца та розфарбованої картини Леоніда Бикова «У бій йдуть лише «старики». Що знайде і що втратить глядач? Читайте про це у матеріалі «За кольорові «Сімнадцять миттєвостей весни» комуністи хочуть судитися».

(Київ – Прага)