У Литві відкрили виставку, присвячену Українській повстанській армії

Рига – У парламенті Литві відкрили виставку «Українська повстанська армія. Історія нескорених», яка експонується одночасно з литовською виставкою «Війна після війни», присвяченій боротьбі антирадянських литовських формувань. Цікаві архівні документи про український повстанський рух, схожість трагічної долі українських та литовських повстанців, їхня віра в ідею боротьби за незалежність привертає увагу до експозиції багатьох відвідувачів і не тільки литовців, але й гостей Вільнюса.
Організатори виставки, присвяченій УПА – Державний архів Служби безпеки України та український Центр досліджень визвольного руху.

Директор Галузевого державного архіву СБУ Володимир В’ятрович у розмові з Радіо Свобода зазначив, що історія Української повстанської армії й досі залишається доволі дискусійним питанням в українському суспільстві. Оскільки у цих дискусіях переважають емоції, а не аргументи, українські історики, які займаються цією проблематикою, вирішили зробити фотовиставку архівних документів, яка б правдиво і доступно представляла історію Української повстанської армії. Виставка побувала майже в усіх регіонах України. Експозиція у Литві стала її першою презентацією за кордоном.

Володимир В’ятрович зауважив: «Чому ми приїхали до Литви. У першу чергу тому, що наша виставка надихалася досвідом наших литовських колег, які ще раніше підготували схожу виставку про литовський партизанський рух під назвою «Війна після війни». Оскільки ми вже значний період підтримуємо стосунки з Центром геноциду та спротиву Литви і на їхнє запрошення вирішили експонувати виставку у Вільнюсі. Я думаю, що це дуже важливо, оскільки український повстанський рух і литовський партизанський антирадянський рух були явищами одного виду – антитоталітарного руху опанованих Москвою народів по завершенні Другої світової війни».

Українські та литовські повстанці «розхитали» ГУЛАГ

Володимир В’ятрович розповів, що у 1950 році УПА здійснила спробу налагодити контакти з литовським підпіллям антирадянських формувань для об’єднання зусиль у боротьбі проти Москви. Але цей рейд не вдався – українську повстанську групу було розбито на території Білорусі. Українські і литовські повстанці усе ж таки змогли «об’єднатися», але вже у таборах.

«По суті серед тих повстань, які відбулися у сталінських таборах у Кінгірі, Норильську, Воркуті одними з головних чинників та керівників були українці та литовці, які перед цим були учасниками повстанських загонів. І значення цих повстань важко переоцінити, тому що вони були першими в системі ГУЛАГУ і у принципі вони розхитали і врешті зруйнували цю систему», – наголосив Володимир В’ятрович

Відвідувачів цікавить участь жінок в українському повстанському русі


Радник посольства України в Литві Сергій Попик розповів, що презентація виставки відбулася через декілька днів після того, як у Литві вшановували жертв радянської депортації 1941 року. Експозиція викликала значний резонанс – тільки у її відкритті взяли участь декілька сотень відвідувачів.

«У рамках її відкриття було досить багато людей, які прийшли як на виставку, так і в рамках туристичних екскурсійних програм, які організовуються у приміщенні Сейму Литви. Зокрема я бачив громадян ФРН, французів, естонців, латвійців. Іншими словами у самій церемонії відкриття виставки взяло участь майже 250 осіб. Крім того підходили туристичні групи, які брали буклети, спеціально підготовлені англійською мовою», – зауважив Сергій Попик

Відвідувачів понад усе цікавить участь жіноцтва в українському повстанському русі. Вони зупинялися біля стендів із фотографіями красивих українок зі зброєю в руках, які разом із чоловіками піднялися на боротьбу проти тоталітаризму. Велику цікавість також викликала видавнича діяльність українських повстанців.

Після Литви виставка про Українську повстанську армію експонуватиметься у Латвії та Естонії. Передбачається також, що восени українська виставка разом із литовською будуть представлені в Європейському парламенті.

(Рига – Прага – Київ)