Із чим чекають у Криму Президента Ющенка

Сімферополь – Із третього по п’яте липня Президент Віктор Ющенко перебуватиме з робочою поїздкою в Криму. Попри те, що остаточна програма президентського візиту ще не сформована, до нього в автономії вже виявляють великий інтерес, а низка політичних сил виступила з резонансними заявами.
На намір голови держави приїхати до Криму насамперед відреагували колишні його політичні союзники – «бютівці» і лідери Меджлісу кримськотатарського народу. Причому реакція виявилася досить негативною.

Мустафа Джемілєв
Зокрема, Мустафа Джемілєв різко скритикував Президента за намір зустрітися в Криму не тільки з членами Меджлісу, але й із представниками низки кримськотатарських громадських організацій. Джемілєв назвав це «неприйнятним» і дав зрозуміти, що члени Меджлісу можуть проігнорувати цю зустріч. Тим більше, що останнім часом такі зустрічі «нічого не дають», сказав Мустафа Джемілєв.

Він заявив, що не можна плутати представницький орган кримськотатарського народу з громадськими організаціями і «ставити їх в один ряд», адже таких організацій – понад 200, і більшість із них брали участь у виборах делегатів Курултаю та його представницького органу – Меджлісу.

Андрій Сенченко
Критично висловився щодо програми візиту голови держави до автономної республіки й інший колишній політичний союзник Віктора Ющенка – керівник кримської організації партії «Батьківщина», народний депутат України від БЮТ Андрій Сенченко. Він критикував Президента за його намір ознайомити кримчан із розробленим ним проектом Конституції України. За словами лідера кримського БЮТу, кримчанам «байдужі погляди Президента» і вони просто «не звертатимуть на нього, на цей візит і на презентований проект Конституції жодної уваги».

Президентські плани ще не сформовані, але резиденція в Ялті вже готова

За офіційним повідомленням прес-служби голови держави, мета цього візиту – вивчити на місці комплекс питань щодо соціально-економічної ситуації, перспективи розвитку регіону. Президент хотів би роз’яснити кримчанам положення його проекту нової Конституції України, який раніше викликав шквал критики з боку кримського керівництва і місцевої преси.

Планується, що 3 липня в Криму Віктор Ющенко проведе нараду щодо розвитку інвестиційних проектів у регіоні. Її транслюватимуть у прямому ефірі державне телебачення і радіо України та телевізійний «5 канал». А 5 липня у Севастополі голова держави візьме участь в урочистостях із нагоди Дня Військово-морських сил України.

За поки що не підтвердженою інформацією, Президент може відвідати військовий санаторій імені Пирогова у Саках або суднобудівне підприємство «Море» у Феодосії. Воно, серед іншого, виконує і військові замовлення.

Зупиниться голова держави, очевидно, не у Форосі, а в Мухалатці, де державна дача менша, але затишніша.

(Сімферополь – Прага – Київ)