Росія ще не вирішила, як розвивати відносини зі США. Пільгова система України: унікум чи спадок радянської доби? (Огляд преси)

Софія Бугакова

Київ – Президенти США та Росії підписали вісім угод, згадали про Україну та Грузію і, як пише газета «День», «зав’язали нормальні робочі відносини». Домовленості, досягнуті під час переговорів лідерів держав, характеризуються західними ЗМІ як «скромні». Російські мас-медіа, зі свого боку, знизили важливість візиту американського президента, перевівши його до категорії «робочого». Про те, як в Україні, Росії та США оцінюють значення приїзду Обами, та про його наслідки для України читайте в коментарях українських, російських і американських експертів газети «День».

Відтепер заходи проти курців стають суворішими – минулого тижня Президент підписав зміни до закону щодо зменшення вживання тютюнових виробів. Після його оприлюднення курити у громадських місцях забороняється. За дотриманням закону слідкуватиме спеціальна «лінійна міліція». «Можливо, уже з осені мінімальний штраф за порушення нових правил із 17 гривень зросте до 250», – пише газета «Вечірній Київ». Виправлений документ забороняє виготовлення цукерок, іграшок та інших товарів у вигляді тютюнових виробів, що привертають увагу неповнолітніх.

За даними експертів, в Україні налічується понад 300 різновидів пільг, чого немає в жодній європейській країні. При цьому, як наголошують фахівці газети «День», нерідко цими пільгами користуються зовсім не бідні. Часто державну допомогу отримують люди багаті, освічені й ті, що добре розуміються на українському законодавстві та його «прогалинах». Нині в кожній другій родині живе один пільговик, який має право хоча б на одну пільгу. «Система пільг – це наша унікальна система, її можна порівняти з Росією, Білоруссю, де ситуація аналогічна. Взагалі її існування вже є нелогічним», – мовиться в газеті. Про систему пільг та соціальних виплат – у статті «Держава має допомагати тільки бідним».

(Київ – Прага)