В ЄС говорять про можливiсть газової кризи вже в серпнi

Європейська комiсiя розробляє регуляторнi норми для гарантування безпеки енергетичних постачань. Про це повiдомив європейський комiсар з енергетичних питань Андрiс Пiєбалґс.

«Ми не можемо виключити, що нова газова криза може розпочатися навiть у серпнi. Тому європейськi громадяни мають право запитати, чи готовi ми до такої кризи, чи зробив ЄС досить, щоб гарантувати безпеку, що буде газ для всiх наших потреб?», – зазначив єврокомісар.

За його словами, газова криза в сiчнi продемонструвала «вразливi точки» ЄС та акцентувала на необхiдностi посилення енергетичної полiтики у сферi безпеки постачань. «Ми вже вжили необхiдних заходiв», – зазначив Пієбалґс.

Серед таких кроків єврокомiсар назвав план, згiдно з яким передбачається видiлити три мільярди євро для нової газової та електричної iнфраструктур. «Це – частина нашої вiдповiдi, але в цi днi цього не досить. Пiдписання мiжурядової угоди iз «Набукко» – це також частина нашої вiдповiдi. Але знову – цього не досить», – наголосив єврокомісар.

За його словами, сьогодні Єврокомiсiя схвалила двi регуляторнi норми, якi зобов’язують членiв ЄС вжити необхiдних заходiв у свiтлi можливої кризи, «друге – полiпшити солiдарнiсть, i третє - говорити в один голос з країною виробником та країною-транзитером».

Єврокомісар також не виключив, що Київ і Москву можуть запросити на засiдання Газової координацiйної групи 11 серпня.