Латиноамериканська жінка може стати членом Верховного суду США

Президент Барак Обама оголосив кандидатуру Соні Марії Сотомайор на посаду члена Верховного суду США 26 травня 2009 р.

Нью-Йорк – У Вашингтоні тривають слухання Юридичної комісії Сенату, яка розглядає кандидатуру Соні Сотомайор, запропонованої президентом Бараком Обамою на посаду члена Верховного суду Сполучених Штатів.
Загальну увагу слухання у сенатській Юридичній комісії привернули насамперед тому, що Соня Марія Сотомайор, якщо її кандидатуру ухвалить Сенат, то членом Верховного суду вперше стане іспаномовний правник латиноамериканського походження.

Походить пані Сотомайор з бідної родини, сім’я родом з Пуерто-Ріко, оселилася в нью-йоркському районі Бронкс, причому батько не володів англійською. Соня блискуче закінчила Принстонський університет, стала адвокатом. Її кар’єра пішла по висхідній – від помічника окружного прокурора до судді федерального апеляційного суду.

Нині їй 55 років і вона може стати одним з дев’яти членів Верховного суду. Цей суд, третя гілка влади за Конституцією, тлумачить закони країни. Отож – слухання у сенатській Юридичній комісії. Не можна сказати, що це була легка справа. Кандидатові пригадали сакраментальну фразу, яку вона неодноразово повторювала, мовляв, «розумна латиноамериканська жінка з багатим досвідом частіше дійде правильного висновку, аніж білий чоловік, який не жив таким життям». «Шкодую, якщо я образила декого з вас, – сказала пані Сотомайор, звертаючись до сенаторів. – Гадаю, усе моє життя демонструє, що я не мала такого наміру».

Наступний етап перед голосуванням – слухання правників і критиків Сотомайор

Наприкінці третього дня слухань сенатор Патрік Лігі, голова Юридичної Комісії, сказав, звертаючись до Соні Сотомайор: «Дякую вам за ваші відповіді, сповнені інтелігентності, чемності й терпіння... На цьому тижні майже 2 тисячі людей відвідали слухання. Мільйони дивилися по телебаченню, читали в газетах, блогах в інтернеті, тож американський народ познайомився з Вами... Президент (Обама) казав у травні, що як член Верховного суду Ви додасте свій досвід, отриманий упродовж непересічної юридичної кар’єри, і мудрість, набуту у перебігу екстраординарної подорожі».

Тепер Юридична комісія має опитати свідків – колег-правників, друзів, а також критиків цієї кандидатури, і лише після цього відбудеться голосування. У позитивному для пані Сотомайор результаті мало хто сумнівається. Комісія надішле своє рішення до усього складу Верхньої палати Конгресу на остаточне затвердження.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)