Українські школярі вивчатимуть екологію за стандартами ОБСЄ

Київ – ОБСЕ розпочала проект «Зелений пакет», який передбачає запровадження в українських школах нової програми з екологічної освіти з використанням сучасних технологій. Програма будується на основі проектів ОБСЄ, реалізованих в інших країнах Європи, та на досвіді українських освітян і екологів.
Для школярів Польщі, Чехії, Албанії, Словаччини, Туреччини та інших держав екологія є однією з базових дисциплін. Причому вивчають її не за традиційними підручниками. Їм на зміну прийшли навчальні фільми, ігри, інтерактивні рухомі ілюстрації, комп’ютерні бази даних із кожної теми та брошури з порадами для викладача. Все це входить до так званого «Зеленого пакету», набору методичних матеріалів з екології, який розробляється і поширюється за сприяння ОБСЄ. На сьогодні такий «Зелений пакет» використовують у своїй роботі 20 тисяч вчителів із 12 країн світу.

Країни-члени Організації з безпеки та співробітництва у Європі декілька років вивчали шляхи збереження природи та забезпечення сталого розвитку. І дійшли висновку, що необхідною передумовою для цього має бути екологічна освіта, пояснює координатор проекту ОБСЄ в Україні Любомир Копай.

«Це не той проект, який може принести результат одразу, – каже він. – Це довгострокова інвестиція, але від того ще більш важлива. Діти, які навчаються за «Зеленим пакетом» зараз, будуть дбати про довкілля у майбутньому».

Для України розроблять індивідуальний «пакет»


«Зелений пакет» у кожній державі враховує національні та регіональні особливості, передбачає більше часу для вивчення місцевих екологічних проблем і можливостей їхнього подолання, говорить учасник проекту, провідний експерт Регіонального екологічного центру Центральної та Східної Європи Клімент Мінджов. Тому розробка «Зеленого пакету» для України розпочалася з круглого столу за участі українських експертів з питань освіти і довкілля, які висловили свої ідеї з цього приводу.

Зокрема, еколог із Одеси Сергій Степаненко зазначає: «Вкрай актуальна для України тема енергозбереження. Гадаю, в українському варіанті «Зеленого пакету» вона має бути однією з основних».

А заступник міністра освіти та науки Дмитро Козоріз наголосив: «Здоров’я наших дітей залежить великою мірою саме від екології. Тому екологічна освіта повинна давати дітям змогу робити певні висновки і адекватно реагувати на виклики середовища».

Експерт із національних освітніх програм в Україні Аліна Севастюк запропонувала «додати до пакету розділ про те, що і як дитина може зробити власноруч, як вона особисто може вплинути на довкілля! Наприклад, вже розроблено програму-калькулятор, яка дає змогу вирахувати вплив на довкілля кожної родини».

Знання про довкілля: цікаві, доступні та ефективні

Україна за час незалежності запровадила викладання у школах екології, але здебільшого цей предмет вивчається як факультатив і не передбачає застосування комп’ютерних технологій. «Зелений пакет» дасть змогу подолати ці та інші перешкоди в розвитку екологічної освіти в Україні, вважає начальник відділу суспільно-гуманітарної освіти МОН України Наталя Бєскова.

«Пакет зорієнтований на вчителів різних фахів: географії, біології, економіки, фізики та хімії, він дає змогу наповнити ці предмети інтерактивними методиками, – каже пані Бєскова. – Окрім того, ми проводимо комп’ютеризацію шкіл, проте в більшості випадків у нас немає навчального матеріалу для комп’ютерів. І найважливіше: завдяки цьому проекту ми нарешті починаємо екологізацію освіти в Україні, ми маємо концепцію екологічної освіти!»

Цього року школярі вивчатимуть екологію за «Зеленим пакетом» лише в кількох українських містах. Але вже у 2010 році фахівці ОБСЄ та українські освітяни використають цей досвід для загальнодержавної навчальної програми з екології. Сьогодні основні витрати на реалізацію цього проекту взяла на себе Організація з безпеки та співробітництва у Європі. Однак у подальшому передбачається залучення до нього національних і міжнародних інвесторів.

(Київ – Прага)